Ministrul Pădurilor, Apelor şi Pisciculturii, Lucia Varga, a efectuat astăzi, la Cluj, o acţiune de control pentru evaluarea stării pădurilor. În urma inspecţiei, ministrul a declarat zona Mărişel drept zonă calamitată. Mai mult, chiar în timpul vizitei de lucru, Lucia Varga a pus pe fugă mai mulţi hoţi de lemne care şi-au abandonat drujbele în pădure şi s-au făcut nevăzuţi printre versanţi.
Numai în zona Mărişel, administrată de ocolul silvic privat Vlădeasa-Huedin, s-au constatat tăieri ilegale evaluate la peste 400 de arbori, zilnic.
După doar două de săptămâni de control, în 11 cantoane inspectate, ITRSV Cluj a reuşit să evalueze 20% din suprafaţa totală de păduri, unde a constatat pagube de peste 500.000 de lei.
Ministrul a anunţat că începând de luni va trimite la Cluj un control de la nivel central, prin Romsilva, împreună cu un audit care să descopere întregul prejudiciu produs statului.
“Din primele concluzii, nu putem să constatăm din păcate decât că hoţii de lemne au lucrat în colaborare cu ITRSV şi cu pădurarii. Tocmai din această cauză am fost nevoită să numesc la nivelul conducerii pe Cluj, persoane din Zalău şi Bistriţa, care să nu fie în cârdăşie cu mafia locală”, a declarat Lucia Varga.
Pe lângă defrişările masive de arbori, s-a mai descoperit şi faptul că lemnul vândut de către autorităţi în zona Clujului se tranzacţiona la un preţ de nimic, valoarea unui metru cub de lemn fiind valorificată sub preţul unui pachet de ţigări.
Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Daniel Oros, a precizat că va desface fără preaviz contractele de muncă ale pădurarilor care au permis acest lucru.
El a dăugat că acţiunile de verificare se desfăşoară dificil şi datorită marcajelor ieşlgale care se fac fără autorizare.
O practică descoperită printre hoţii de lemne este şi incendierea locului faptei, pentru acoperirea urmelor. Deşi această perioadă nu a fost caracterizată ca fiind cu temperaturi ridicate, aici s-au constatat numeroase incendii care au învăşuit cioatele rămase în urma tăierilor ilegale.
Pentru depistarea rapidă a incendiilor, dar şi pentru descoperirea furturilor, ministrul Pădurilor intenţionează să apeleze la noile tehnologii prin satelit, utilizate şi în alte ţări europene, care să asiste echipele de control, poliţia şi jandarmeria.
La nivelul ITRSV activează la ora actuală un personal insuficient pentru a combate eficient acest fenomen. Practic, există doar un angajat care trebuie să verifice 12.000 ha de suprafaţă împădurită.
Este necesar un nou Cod Silvic, cu sancţiuni mult mai aspre
Ministrul Lucia Varga a menţionat că în curând, pe masa de lucru a Guvernului se va afla şi varianta finală a Codului Silvic, care prevede sancţiuni mult mai dure pentru cei care îl încalcă.
În primul rând, orice persoană care fură lemne va fi condamnată penal, pentru furt, indiferent de cantitatea de lemn furată.
Totodată, ministrul intenţionează să înainteze Guvernului o propunere pentru declararea pădurllor drept resursă naţională strategică.
Mai mult, pădurarii vor beneficia de acum înainte de autorizaţii de practică pe perioade mai scurte de timp.
Pentru transportatorii de masă lemnoasă se va interzice activitatea pe timp de noapte, iar acelor transportatori prinşi fără acte în regulă li se vor confisca maşinile.