Noul an va aduce mai multe schimbări în plan legislativ şi fiscal. Vor urma taxe noi, norme, majorări de preţuri, salarii mai mari pentru bugetari dar şi posibilitatea de a găsi un job oriunde în ţările din Uniunea Europeană.
Schimbări în plan fiscal
Guvernul a recurs la o creştere a fiscalităţii pe parcursul anului viitor, pentru a compensa majorările de pensii şi salarii. Astfel au intervenit cu următoarele modificări:
Stabilirea nivelului accizelor, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de BCE la 1 octombrie;
Plata TVA la încasare devine opţională începând cu 1 ianuarie 2014;
Taxarea suplimentară a carburanţilor cu 7 eurocenţi la litrul de carburant; măsura a fost amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014; guvernul a aprobat şi o hotărâre prin care companiilor petroliere le sunt acordate facilităţi la cota de biocarburant, calitatea benzinei şi emisiile de gaz;
Creşterea redevenţelor cu 25% (dar nu pentru petrol şi gaze);
Impozitarea altor construcţii decât clădirile (va fi introdus începând cu anul viitor un impozit pe construcţiile speciale din sectoarele energie, telecomunicaţii, utilităţi, transport şi infrastructură);
Introducerea CASS (contribuţia la asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice.
Schimbări în plan legislativ
Românii vor putea lucra în toate ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2014, fără a mai fi nevoiţi să îşi depună dosare pentru a obţine un permis de muncă.
Majorarea salariilor se va desfăşura pe parcursul anului 2014, salariul minim brut pe economie va creşte de la 800 la 850 lei, în două etape. De la 1 ianuarie 2014, un număr de 804.225 de salariaţi, dintre care aproape 240.000 bugetari, vor avea un salariu brut mai mare cu 50 de lei, iar de la 1 iulie pentru alţi 966.405 salariaţi salariul mediu brut pe economie va creşte de la 850 de lei la 900 de lei pe lună.
Toţi profesorii debutanţi vor avea parte de o creştere salarială de 10%, începând cu anul 2014.
Odată cu începutul noului an, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu salarii brute mai mici de 3000 de lei, vor primi câte o bursă de rezidenţiat de 670 de lei pe lună.
Schimbări în sectorul energiei
După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a constatat supracompensarea investiţiilor prin formula veche, o nouă schemă de sprijin pentru proiectele de energie regenerabilă va fi adoptată de la 1 ianuarie.
Conform textului iniţial al schemei de promovare pentru energie verde, fiecare megawatt-oră produs de un proiect eolian primea 2 certificate verzi, pentru proiectele solare se acordau 6 certificate, iar hidrocentralele mici primeau 3 certificate pentru fiecare megawatt-oră de curent injectat în sistem. De la 1 ianuarie 2014, proiectele eoliene noi puse în funcţiune vor primi 1,5 certificate verzi pe fiecare megawatt-oră, în loc de 2, proiectele solare vor primi 3 în loc de 6, iar hidrocentralele vor primi 2,3 certificate în loc de 3.
Această schimbare se va aplica numai proiectelor noi şi nu se va cumula cu modificările intrate în vigoare în 1 iulie 2013.
Taxa specială de 1,5% din valoarea construcţiei pusă pe construcţiile speciale, îşi va produce efectele.
Consumatorii industriali de gaze naturale în schimb, se vor confrunta cu o creştere a preţurilor de 4%.La finalul anului 2014, gazele pentru industrie vor fi complet liberalizate, acesta fiind unul dintre principalele şocuri prin care vor trece marii consumatori anul viitor. Creşterea de preţ la gaze va fi de circa 2%, tot potrivit calendarului de liberalizare, pentru casnici.
SURSA: ZIARUL FINANCIAR