„Provoacă nelinişte faptul că în aspiraţia lor obsedantă de a impune condiţii dictate din exterior, autorii amintitului proiect de lege şi cei care se află în spatele lor sunt gata să renunţe la principiile statului suveran moldovenesc, stipulate în constituţie, şi ignoră structura interetnică, formată de-a lungul secolelor, a societăţii moldoveneşti”, relatează Ministerul rus de Externe.
De asemenea, MAE rus consideră că acest proiect de lege nu va contribui la armonizarea relațiilor sociale în aceste momente de criză politică, iar impactul pe care proiectul îl va avea în stabilirea unor relații bazate pe încredere între Chișinău și Tiraspol este unul puternic negativ.
Totuși Rusia mai are speranța că aceste probleme vor fi soluționate prin bun simț și înțelepciune, că armonia și înțelegerea reciprocă se vor restabili.
Acest proiect de lege a fost elaborat și înregistrat în parlamentul de la Chișinău la sfârșitul lunii martie și prevede ca în Republica Moldova se vorbește limba română și nu cea moldovenească. De asemenea, proiectul impune studierea limbii române în școli, în condițiile în care în Moldova există unități școlare în care se predă în alte limbi, în special în rusă, iar în universități există grupe pentru studenți rusolingvi.
Dacă ar fi să privim puțin în trecut, nu putem trece cu vederea eforturile depuse de molvodeni pentru ca limba română să devină limba oficială de stat. Decizia aceasta a fost luată sub presiunea miilor de oameni care protestau în stradă, drept urmare la data de 27 august 1989, Marea Adunare Națională de la Chișinău a constrans Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM cu scopul de a modifica Constitutia, astfel încât limba română să devină limba de stat. Totuși, a fost nevoie de 7 ani pentru ca aceasta să fie introdusă în manualele școlare.
Limba moldoveneasca a devenit limba de stat odată cu modificare Constituției din 1994.
Potrivit recensământului din 2004, doar 75% dintre moldoveni vorbesc limba oficială, în orașele mari precum Bălți și Comrat vorbindu-se exlusiv în limba rusă.
Foto : ghimpele.ro