La împlinirea a 16 ani de activitate, EBS România s-a rebranduit în parteneriat cu nemții și japonezii preluând denumirea NTT Data, iar cu acest prilej compania condusă de Daniel Metz a inaugurat un nou sediu, EBS Tower, situat în Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
Acesta este unul dintre cele mai impunătoare sedii de companie IT din România, înalt de 12 etaje, desfășurat pe o suprafață de 7.000 metri pătrați dedicați celor 520 de angajați. Clădirea cuprinde spații de birouri, săli de curs, săli dedicate pentru conferințe și videoconferințe, spații special destinate interviurilor, bibliotecă, un etaj întreg al zonei de relaxare, subsol dotat cu lift pentru automobilele angajaților, un spațiu expozițional pentru studenții Universității de Artă și Design, un bistro și sală de mese cu terasă frumoasă, restaurant panoramic cu meniul a la carte la etajul 12 al clădirii din centrul orașului Cluj-Napoca.
Proiectul EBS Tower a fost demarat în luna aprilie a anului 2014, iar Daniel Metz a anunțat că deja a purtat discuții pentru ca NTT Data să se extindă și în clădirea alăturată, aflată momentan în construcție, Central Business Plaza.
Până săptămâna trecută, EBS a angajat în anul 2016 încă circa 220 de persoane la cele 5 filiale din România, cu focus pe Cluj.
„Am investit aici peste 2 milioane de euro numai în amenajarea spațiului. Ne dorim ca oamenii care lucrează în cadrul companiei să se simtă ca acasă, ne dorim să ținem oamenii în țară, ca tinerii care fac o facultate în România să rămână în țară. Oferim posibilități bune de dezvoltare pentru tinerii din țară. Există și un regres al populației țării, iar foarte mulți oameni inteligenți, cu pregătire academică, au părăsit țara. Am reînființat facultatea de informatică în germană la UBB, avem acolo 100 de studenți care ar fi plecat altfel la Viena sau Berlin, mergem în liceele din Ardeal pentru a atrage tinerii sclipitori spre această secție. Și universitățile din Berlin, Viena sau Munchen fac la fel și încearcă să convingă tinerii să meargă la ei. Noi am venit cu o alternativă, spunându-le că pot învăța informatică la nivel înalt în Cluj-Napoca și pot să rămână în România să lucreze pe salarii bune și cu perspective foarte bune de dezvoltare. În lumea informaticii există un trend pozitiv, deja mulți tineri se întorc pentru că au perspective bune de dezvoltare.
Am simțit că trebuie să facem ceva acolo unde există resurse mai puține, iar societatea din păcate nu poate să asigure cele necesare, să dăm înapoi puțin din ce am primit de la comunitatea locală. Am făcut acest lucru pentru că noi credem că fiecare dintre cei care fac business în Cluj au obligația morală de a face ceva pentru comunitate. Termenul de patriotism este desuet, dar toți factorii de decizie, care avem anumite resurse la dispoziție, ar trebui să dovedim atașament față de comunitatea de aici, față de nația în care ne-am născut. Vedem cum mor oamenii pe capete din cauza unor fapte de corupție, iar lucrurile acestea sunt revoltătoare. Am făcut anumite chestiuni, există șansa să facem ceva aici la Cluj și în cele 5 filiale pe care le avem. Am ajutat concret oameni cărora le-am schimbat cursul vieții. Ne-a interesat comunitatea în care ne desfășurăm activitatea, zona din care vin angajații noștri, ne-a interesat destinul familiilor angajaților, pe care le ajutăm pentru a dovedi că ne-am însușit acele valori culturale pe care le repetăm și le concretizăm, atașamentul și respectul față de om nu sunt vorbe goale pentru noi. Succesul EBS este bazat și pe faptul că avem un crez și că avem niște valori”, a declarat Daniel Metz, CEO EBS România.
La eveniment au participat delegați ai top managementului din mai multe țări ale companiei.
CEO-ul EBS Italia, Patrizio Mapelli s-a declarat surprins să vadă mândria oamenilor de a lucra în această companie și își dorește să vadă clădiri similare în Europa. „Sunteți exact așa cum dorim să fim ca și companie, inovativi, buni, am fost uimit să văd librăria Cicero, cultura e foarte importantă nu doar pentru afacerea noastră ci și pentru societate”, le-a transmis Mapelli invitaților.
Swen Rehders, CEO-ul EBS Germania a dezvăluit că EBS România se află pe primul loc între filialele NTT Data ca număr de angajați femei și ca grad de satisfacție a angajaților la locul de muncă, în baza sondajelor realizate. Acesta s-a angajat și în calitate de client să dubleze afacerile EBS România în următoarele 18 luni.
„Pentru un oraș este un eveniment important. NTT Data este prezentă în România și Cluj-Napoca într-o așa de importantă clădire și alături de o companie importantă, EBS. Dacă încerc să definesc acest oraș, foarte scurt, folosesc trei litere T: Talent, Toleranță, Tehnologie. Despre talente nu doresc să vorbesc prea multe, pentru că aveți multe persoane talentate aici, iar EBS România este cel mai bun argument că acest oraș este unul al talentelor, firește, datorită celor 10 universități cu peste 100.000 de studenți. După 89 am schimbat strategia orașului. Înainte de 89, acesta a fost un oraș puternic industrializat. Ca oraș, am înțeles în strategie că motorul orașului sunt universitățile, care oferă posibilitatea unei forțe de muncă bine antrenată în special în domeniul inovației. Dacă această țară este bună la ceva, este bună la capacitatea inovativă și soluțiile IT. Ca oraș, în strategie am dezvoltat conceptul de inovație și de asemenea am aprobat construirea unor clădiri de birouri pentru a îndeplini cerințele pieței. Presa ne-a criticat mult, dar strategia pe termen mediu și lung a orașului a fost luată în baza deciziei comunității. La capitolul Toleranță, dorim să avem un oraș cu pace, căldură, bine-primitor. Orașul nostru este cel mai primitor față de străini din Europa. Sper că vă simțiți ca acasă, iar municipalitatea are datoria de a oferi cel mai bun mediu posibil pentru oameni și de a pune orașul pe primul loc în domeniul calității vieții din România. Prin calitatea vieții mă refer la bună-stare, educație, siguranța publică, evenimente etc. Suntem pe calea de a deveni cel mai bun oraș din România din punctul de vedere al calității vieții. Nu în ultimul rând, am pomenit de Tehnologie, iar EBS ne oferă un sprijin important pentru a deveni un oraș inteligent pentru cetățeni inteligenți. Aștept să ne extindem parteneriatul pentru îmbunătățirea calității vieții cu ajutorul tehnologiei în domenii precum managementul apei, trafic, managementul deșeurilor, poliție locală și alte tehnologii din conceptul de oraș inteligent. Acesta este un trend și suntem mândri să avem EBS și NTT Data care să ofere un trend de la Cluj pentru România”, a spus primarul Emil Boc.
Excelența Sa Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România, a făcut referire la faptul că NTT Data este cunoscută drept un gigant japonez în telecomunicații, dar mai ales un jucător important în domeniul smart cities. „Acum este timpul orașelor inteligente, a caselor inteligente, a eficientizării sistemelor de infrastructură la costuri minime. România are o infrastructură foarte bună, care necesită o mai bună administrare. Aceasta este cheia pentru viitorul României”, a declarat ambasadorul.
IT-ul nu mai este un business de oportunitate, ci unul de investiții pe termen lung
Daniel Metz, fondatorul EBS România, a declarat vineri că cei mai importanți jucători de pe piața IT la nivel global nu dezvoltă produse noi, app-uri pentru telefoane sau artificii pe facebook, ci se implică în servicii de suporte, dezvoltare și optimizare a sistemelor IT masive existente deja și colaborează cu giganți din industria roboților de industriali care au sisteme foarte complexe ce necesită multă atenție.
Daniel Metz a explicat că giganți din domeniul auto nemțesc încă au programe vechi de 20 de ani, la fel se întâmplă și la Aeroportul din Munchen, unde lucrează 100.000 de oameni.
IT-ul nu mai este un business de oportunitate, ci de investiție pe termen lung, cerințele clienților sunt foarte mari, penalitățile sunt foarte mari. Lucruri care se întâmplă acolo unde se dezvoltă aplicații foarte competitive, inovative, care schimbă lumea, nu se vor întâmpla în România sau Europa pentru că în Silicon Valley de exemplu stau la rând investitorii cu sute de milioane de dolari și se înghesuie să investească. Să vină cineva dintr-un cămin studențesc din Cluj cu o aplicație interesantă, dar în termen de nici 2-3 săptămâni acea idee a fost dusă de aici. Sunt foarte puține produse care sunt întâmplări fericite. Să faci în România 180 de clienți industriali ai nevoie de o investiție de 3 milioane de euro, n-ai nicio șansă totuși în afară, sunt necesari 30 milioane de euro ca să se audă de tine în Europa. Că reușește un tânăr sau altul, e o întâmplare fericită. Marea inovație la nivel mondial nu se face cu buzunarele goale, nici măcar Germania nu reușește să-și țină angajații în țară, pentru că tot mai mulți pleacă în SUA.
România are la ora actuală 110.000 de IT-iști, iar Daniel Metz consideră că dacă dublăm acest număr, generăm 15 miliarde de euro produs social suplimentar, bani care vin din exterior.
O altă problemă în acest domeniu este lipsa angajaților. EBS organizează zilenic la EBS Tower 100 de interviuri și are nevoie să ocupe 120 de poziții rămase libere. Pentru a aduce oameni noi în piața IT, bine pregătiți, Metz propune să se scoată din universități interdicția ca specialiștii să poată preda doar dacă au doctorat, dar și crearea unui program de reconversie profesională pentru ingineri absolvenți de Politehnică care activează în cu totul alte domenii.
Nevoia de angajați pe piața de IT din România face ca și la nivel de angajări companiile să depășească granițele țării. EBS/NTT Data România are deja angajați din Slovacia, Ungaria și alte țări ale UE.
Leave a Reply