Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 13 mai 2023, la evenimentul european Noaptea Muzeelor, ediția a XIX-a. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, precum și Muzeul Apei ,,Leonida Truță” au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, au găzduit și evenimente special destinate acestei ocazii.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Cei aproape 36.000 de vizitatori care au ales să treacă pragul muzeelor noastre cu prilejul Nopții Muzeelor demonstrează interesul crescut față de artă și față de valorile pe care așezămintele noastre culturale le găzduiesc. Cifrele, în continuă creștere de la an la an, arată că investițiile pe care le-am derulat în tot acest timp pentru punerea în valoare a edificiilor ce le deținem și-au atins obiectivul de a crește vizibilitatea muzeelor și de a atrage vizitatori din toate colțurile lumii.”
Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a oferit publicului, pe lângă expoziția permanentă și cea tactilă, încă alte trei expoziții temporare – ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat”, ,,Un univers de basm în miniaturi. Case de păpuși reprezentând interioare din Völgység-Hegyhát (Ungaria)” și ,,Foc de soare”. Pe lângă acestea, cei 7.052 de vizitatori care au trecut pragul muzeului cu acest prilej au putut să ia parte și la două evenimente organizate în cadrul proiectului ,,Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat”. Este vorba despre spectacolul de teatru documentar intitulat ,,Oameni. De vânzare” în regia lui Carmen Lidia Vidu și spectacolul de balet ,,Euphoria” susținut de trupa de balet Arabesque. Comparativ cu ediția anterioară a evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția din acest an a înregistrat o creștere de peste 29% în ceea ce privește numărul de vizitatori.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca și-a întâmpinat publicul vizitator cu o serie de expoziții care au pus în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani, fiind deschis în intervalul 18.00 – 00.00.
Cei 28.122 de participanți care au străbătut sălile muzeului au vizitat atât expoziția permanentă, Galeria Națională, cât și expozițiile temporare: Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos”, ,,Realitatea oglindită” care cuprinde lucrări ale artistei Székely Annamária, dar și expozițiile de grup ,,În mormânt, Viață” ,,Ecouri din sacralitate” și ,,Put it in other words. Lost in translation”. Numărul iubitorilor de artă și frumos care au ales să treacă pragul Muzeului de Artă a înregistrat o creștere semnificativă față de anul trecut, de la 16.800 în 2022, la peste 28.100 în acest an, dovedind, odată în plus, valoarea acestui obiectiv turistic, o adevărată perlă arhitecturală a Clujului.
Cea de-a XIX-a ediție a Nopții Muzeelor celebrată la Muzeul Memorial „Octavian Goga” a reunit la sediul muzeului din localitatea Ciucea peste 320 de vizitatori. Programul serii a cuprins, pe lângă vizitarea expozițiilor permanente, patru expoziții temporare, momente lirice de excepție susținute de către membrii Cenaclului literar-artistic ,,Sublim” și ai Cenaclului literar-artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și câteva momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Augustin Bena” Cluj-Napoca și ai Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Ciucea.
Tema din acest an a Nopţii Muzeelor de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a fost ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”, iar acţiunea în sine a conţinut două discursuri: ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și ,,Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”, alocuțiune susținută de către cunoscutul jurnalist Claudiu Pădurean,membru ANRM (Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei).
Muzeul Apei ,,Leonida Truță” a constituit, de asemenea, un obiectiv care a prezentat un interes deosebit pentru 240 de vizitatori interesați să descopere o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume.
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, a susținut sâmbătă, 13 mai 2023, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfășurându-și activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09.00 – 00.00. Turiștii și publicul interesat au fost informați asupra principalelor expoziții și activități desfășurate de muzeele județului Cluj participante la acest eveniment. Toate persoanele care au vizitat Centrul National de Informare şi Promovare Turistică Cluj cu ocazia acestui eveniment au beneficiat atât de informații cât și de materiale de promovare – albume, pliante, broșuri, CD-uri, hărți, semne de carte, materiale promoționale – a obiectivelor turistice din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.
Leave a Reply