ClujAzi

Fii informat!

O nouă formă de terorism – atacurile cibernetice. Chinezii, printre cei care le utilizează

În epoca contemporană, noua formă de terorism destul de greu de descoperit este reprezentat de atacurile cibernetice. Datorită evoluției tehnologiei precum și a răspândirii internetului, sistemele moderne de comunicații de date și telecomunicații sunt expuse și foarte vulnerabile atacurilor cibernetice. Avantajul celui care plănuiește un asemenea atac cibernetic este că de cele mai multe ori rămâne nedescoperit.

JSFNu aceasta este și cazul spionilor cibernetici din China care au fost descoperiți în timp ce încercau să obțină date despre cel mai sofisticat avion de luptă contruit de Marea Britanie. Încercarea chinezilor de a obține informații secrete cu privire la avionul Joint Strike Fighter (JSF), nedetectabil de radarele inamicilor a eșuat, întrucât compania producătoare Lockheed Martin din Marea Britanie și-a luat măsuri de protecție angajând o echipă de tineri profesioniști care să lupte împotriva atacurilor ciberbetice. Conform acestora, zeci de mii de intervenții au fost necesare în ultima perioadă.  „Întotdeauna este aceeaşi ţară, China. Chinezii încearcă camufleze ceea ce fac, însă echipa lor nu este la fel de bună cum este a noastră”, a declarat o sursă din cadrul companiei, citată de „The Daily Mail”.

China este bănuită de mai multe țări de atacuri cibernetice, obținând de multe ori informații secrete fără să fie prinsă. Aceasta a reușit să își dezvolte o armă cibernetică sofisticată care poate fura informații descărcând fișierele unui computer, fără vreo notificare primită de utilizatorul unității atacate.

MI5, serviciul de securitate al Marii Britanii, şi Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite ale Americii sunt de părere că atacurile cibernetice îndreptate împotriva gigantului de apărare Lockheed Martin provin dintr-o unitate secretă a armatei chineze.

Deși este atacat de mai multe țări, guvernul chinez neagă existența unor astfel de arme și respinge orice acuzație cu privire la spionajul cibernetic.

Spionajul cibernetic este foarte des întâlnit în ziua de astăzi. Acesta este practicat nu numai de guvernul din China dar și de alte guverne din țări precum: SUA, Rusia, Israel, Franța, însă nu la o scară atât de ridicată precum cea atinsă de China.

Spațiul virtual ascunde pericole nebănuite, scurgerile de informații reprezentând pierderi imense pentru firmele atacate. Atacurile cibernetice au devenit posibile și ca urmare a faptului că există circa un milion de viruși informatici, unul mai periculos decât celălalt iar din nefericire, orice utilizator de internet este expus la aceștia.

Foto : adevarul.ro