O nouă generație de medici și farmaciști ai UMF Cluj au absolvit cursurile acestei Universități. După ce și-au încâtat profesorii cu serenade și discursuri emoționante la facultate, studenții s-au reunit pe Cluj Arena pentru festivitatea de absolvire.
Stadionul a fost un furnicar de multiculturalism, pe arenă fiind prezenți foarte mulți străini, de la francezi, până la arabi. Aproximativ 10.000 de persoane, familiile și prietenii absolvenților au urmărit din tribune ceremonia specială, care a debutat cu o paradă în forță a viitoarelor speranțe.
Pe terenul de joc a fost amenajată o scenă unde au fost amplasate cadrele din conducerea UMF și de unde șefii de promoție și-au ținut discursurile. Mediciniștii talentați au luat instrumentele de cântat în mână și au încălzit atmosfera împreună cu un cor uriaș al absolvenților.
În zeci de limbi străine a fost afișat pe ecrane mari mesajul ”Succes în viață și în profesie”.
Rectorul UMF Cluj, prof dr. Alexandru Irimie a subliniat în discursul său că întreaga omenire își pune șansa pentru un viitor mai bun în noile generații de medici, în acest domeniu fiind înregistrate progrese uriașe chiar în ultimii 30 de ani scurși de la momentul în care și dânsul era absolvent la Medicină.
În finalul cuvântărilor a avut loc și momentul solemn a depunerii jurământului lui Hippocrate, pe care îl redăm mai jos:
„Jur pe Apollo, pe Asclepios, pe Higeea şi Panaceea, pe toţii zeii şi zeiţele, luându-i ca martori că voi indeplini, pe cât mă vor ajuta puterile şi priceperea, jurământul şi legământul care urmează. Pe învăţătorul meu într-ale medicinii îl voi socoti deopotrivă cu cei care m-au adus pe lume, voi împărţi cu el averea mea şi, la nevoie, îi voi îndestula trebuinţele, pe copiii săi îi voi privi ca pe fraţii mei şi, dacă vor dori să devină medici, îi voi învăţa fără plată şi fără să le cer vreun legământ. Preceptele, lecţiile orale şi tot restul învăţăturii le voi împărtăşi fiilor mei, fiilor învăţătorului meu şi ucenicilor uniţi printr-o făgăduială şi printr-un jurământ, potrivit legii medicale, dar nimănui altcuiva. Le voi îndruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cât mă vor ajuta puterile şi mintea şi mă voi feri să le fac orice rău şi orice nedreptate. Nu voi încredinţa nimănui otrăvuri, dacă îmi va cere şi nu voi îndemna la aşa ceva, tot astfel nu voi încredinţa nici unei femei leacuri care să o ajute să lepede. Îmi voi petrece viaţa şi voi îndeplini meşteşugul în nevinovăţie şi curăţie. Nu voi practica operaţia scoaterii pietrelor din băşica udului, lăsând-o în seama celor ce se ocupă cu aceasta. În orice casă aş intra, voi intra spre folosul bolnavilor, păzindu-mă de orice faptă rea şi stricătoare comisă cu bunăştiinţă, mai ales de ademenirea femeilor şi a tinerilor liberi sau sclavi. Orice aş vedea şi aş auzi în timp ce îmi fac meseria sau chiar în afara de aceasta, nu voi vorbi despre ceea ce nu-i nici o nevoie să fie destăinuit, socotind că, în asemenea împrejurări, păstrarea tainei este o datorie. Dacă voi respecta acest legământ fără să-l calc, fie să ma bucur pe deplin de viaţa si de meseria mea, pururi cinstit de ceilalţi, iar dacă îl voi nesocoti şi voi fi un sperjur, merit să am o soartă dimpotrivă”.
Seara s-a încheiat cu un joc de lumini de laser și un foc impresionant de artificii, așteptat întreaga zi de către participanți.
Leave a Reply