Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Fundația Orange, au organizat marţi, 19 martie 2015, o întâlnire ce a avut ca temă integrarea socială a copiilor cu deficienţe de vedere care fac parte din sistemul de educație specială. Evenimentul a fost adresat elevilor și cadrelor didactice care predau copiilor din școlile speciale, dar şi reprezentanţilor autorităţilor locale responsabile de protejarea și integrarea acestor copii.
Organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Fundația Orange, a lansat în 2014 proiectul Esight, câştigător in cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”. Proiectul se desfăşoară în perioada mai 2014 – iunie 2015 şi include ample activităţi informative şi educative, concursuri specializate, precum şi resurse educaţionale dezvoltate specific pentru copiii cu deficienţe de vedere din şcolile speciale din Bucureşti, Buzău, Timişoara, Târgu-Frumos, Arad, Cluj-Napoca.
Conform studiului privind utilizarea Internetului în rândul copiilor cu deficienţe de vedere, realizat de Salvați Copiii în cadrul proiectului E-sight, marea majoritate a copiilor cu deficienţe de vedere accesează Internetul zilnic sau aproape zilnic (71% dintre aceştia), în special de la școală (90%). Aproximativ 40% dintre copii au menţionat că au fost jigniţi în interacţiuni desfăşurate faţă în faţă în timp ce 26% dintre respondenți afirmă că au fost
victima cyberbullying-ului (hărţuire în mediul online), iar 12% spun că au fost trataţi cu indiferenţă ca urmare a deficienţei de vedere.
În acelaşi timp, 65% declară că ar dori ca publicul larg să cunoască provocările cu care ei se confruntă, în timp ce 85% şi-au manifestat dorinţa ca materialele şi creaţiile lor să fie împărtăşite cu persoane din comunitate.
Având în vedere utilizarea frecventă a Internetului și a noilor tehnologii de către copiii nevăzători dar şi pericolele la care ei se expun în timpul navigării online, proiectul E-sight urmărește identificarea unor resurse digitale care pot veni în sprijinul acestor copii, precum și crearea unor resurse care să se plieze exact pe nevoile acestui grup țintă, dar și accesibilizarea unor materiale educative.
De asemenea, echipa Salvați Copiii, alături de voluntari special pregătiți pentru a lucra cu copiii deficienți de vedere, a organizat până în prezent 41 ateliere de lucru în cadrul cărora se folosesc metode non-formale, cum ar fi pictura, origami și jocul cu plastilină pentru a acționa în calitate de terapie prin artă. Aceste ateliere facilitează totodată și interacțiunea dintre voluntari și copiii din școli, atingând un alt obiectiv important al proiectului, cel legat de integrarea socială a tinerilor cu deficiențe de vedere.
„Faptul că timp de șase ani ne-am adresat publicului larg prin proiectul Sigur.info ne-a permis să identificăm categoriile de copii vulnerabile în faţa pericolelor din mediul online, cum sunt și copiii cu deficiențe de vedere. Cercetarea efectuată în demararea proiectului E-Sight dovedeşte că, în România, copiii cu deficienţe reprezintă un grup defavorizat, ce are nevoie de mai multă atenție și oportunități de integrare socială. Ne bucurăm că Fundaţia Orange a venit în sprijinul proiectului şi astfel vom reuşi să includem în cadrul activităţilor toate şcolile speciale pentru copii cu deficienţe de vedere din România”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.