Conducerea Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca încurajează tinerii să-și spună părerea pe tema ordonanțelor grațierii și modificării codurilor penale, acțiuni ale Guvernului Grindeanu pe care ei le consideră în afara termenilor morali.
Non-partizani, cu spirit civic, considerăm că acțiunile din ultima perioadă, de pe scena politică din România, nu sunt în termeni morali, legitime. De aceea ne punem întrebarea dacă țara noastră merge pe un drum constructiv sau pas cu pas statul de drept și democrația se degradează. Noi, tinerii, viitor al acestei țări, nu trebuie să rămânem pasivi și trebuie să ne facem auzită vocea.
Schimbările aduse Codului Penal presupun, conform Art. 297, că orice abuz în serviciu este infracţiune doar dacă depăşeşte pragul de 200.000 de lei, acest prag neexistând până acum. De asemenea, pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă, iar favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.
Este modificat, totodată, primul alineat al Art. 301. din Codul Penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură’.
OSUBB condamnă aceste modificări care au fost făcute fără a avea o consultare și o dezbatere reală cu mediul academic și societatea civilă, dar și modul în care această ordonanță de urgență a fost adoptată, la o oră târzie și fără ca aceasta să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței de guvern.
Ne dorim cu adevărat să existe un dialog structurat între toți factorii implicați, doar așa vom reuși să păstrăm stabilă relația fragilă dintre populație și conducerea țării. OSUBB încurajează toți tinerii să-și exprime liber opinia în legătură cu acest subiect, este dreptul nostru și nimeni nu poate să ni-l ia. Trebuie să ieșim din tăcere și să le arătăm că și cuvântul nostru contează.
Leave a Reply