ClujAzi

Fii informat!

Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu”, reabilitat în proporţie de 60%. Proiectul de peste 7 milioane de euro, gata în toamnă

Parcul sportiv „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în incinta căruia se află şi campusul Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport al Universităţii „Babeş-Bolyai”, se află în plin proces de reabilitare, costurile totale ale lucrărilor fiind estimate la peste 7 milioane de euro.parc iuliu hatieganu cluj napoca

Managerul proiectului, prorectorul Dan Lazăr, a precizat că lucrările se vor finaliza la sfârşitul lunii august-începutul lunii septembrie, 60% din graficul asumat fiind deja realizat.

Proiectul prevede o dezvoltare pe verticală a infrastructurii campusului, nu pe orizontală, pentru a nu fi afectat în sens negativ mediul înconjurător. Astfel vor fi amenajate 390 de locuri noi pentru cursuri, va fi reabilitată reţeaua de alimentare cu apă-canalizare şi cea de hidranţi, vor fi refăcute aleile şi căile de acces, alături de 5 terenuri de sport multifuncţionale, nocturne, iluminat pubic şi cel mai modern teren sintetic de fotbal din Cluj (omologat pentru desfăşurarea unor competiţii sportive), dotat cu tribune, nocturnă şi tabelă electronică pentru scor.

„Nu afectăm spaţiul verde al parcului, ci construim pe amplasamentele iniţiale. Aşa am reabilitat spaţiile existente deja, reuşind să amenajăm 1 hectar de teren pentru desfăşurarea activităţilor sportive. Proiectul a fost realizat în conformitate cu cerinţele autorităţilor statului competente pe mediu”, a afirmat Dan Lazăr.

Totuşi proiectul a fost contestat de către mai mulţi reprezentanţi ai unor ONG-uri, care au atras atenţia asupra faptului că aleile din parc vor fi asfaltate, iar în procesul de reabilitare au fost tăiaţi peste 200 de copaci. Tot în cadrul sesiunii de informare asupra proiectului s-a solicitat deschiderea parcului către toţi cetăţenii prin preluarea unor costuri de administrare de către municipalitate.

„Din 1958 am alergat în acest parc şi aici nu este nimeni care să fi făcut acest lucru de mai mult timp decât mine. Oricine vine din ţară şi vizitează acest campus universitar rămâne uimit deşi au vizitat baze sportive din Paris, Munchen, Viena şi alte capitale. Cu toţii ne amintim cum era aici înainte – cu grajduri cu cai, acum e modern. Veneau ploi torenţiale şi se inundau rigolele. Vom accesa fonduri să facem aleile de sănătate, pentru reabilitarea pistei de atletism, dar acest prim pas uriaş este mportant pentru noi”, a răspuns Vasile Bogdan, decanul Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport.

În privinţa aleilor asfaltate, care vor fi acoperite cu pietriş, prorectorul Dan Lazăr a exemplificat că asemenea căi de rulare există şi în Central Park din New York, Jardin de Luxembourg şi Hyde Park din Londra. Acesta a subliniat că proiectul reabilitării parcului deţine şi o continuare a lucrărilor finanţate acum din fonduri europene, în care este desenată şi o „alee de sănătate”, realizată din materiale ecologice, nu din asfalt, pentru care este necesară suma de 100.000 de euro, bani care pot fi adunaţi inclusiv prin  sistemul de crowdfunding al UBB.

Dan Lazăr a arătat şi că Universitatea Babeş-Bolyai acoperă integral costurile cu administrarea parcului, nicidecum Primăria Cluj-Napoca sau vreun minister, după cum sugerau unii activişti.

Referitor la copacii tăiaţi din parcul „Iuliu Haţieganu”, managerul de proiect a spus că doar 140 de copaci s-au îndepărtat – pentru că s-au uscat, nu s-au tăiat din cauza proiectului de reabilitare, iar restul din cei 250 de pomi propuşi spre tăiere au fost salvaţi în urma consultărilor cu specialişti inclusiv de la USAMV. Totodată, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport va continua programul de plantări demarat cu sprijinul conducerii UBB.

parc iuliu hatieganu cluj napoca1

parc iuliu hatieganu cluj napoca2

parc iuliu hatieganu cluj napoca3