O masă rotundă pe probleme de educaţie, la care au participat parlamentarii judeţului Cluj, a avut loc la iniţiativa conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, în data de 19 octombrie, ora 11 la sediul instituţiei. Scopul agreat fiind acela de a centraliza opinii cu privire la evoluţia învăţământului preuniversitar din România, dar şi de a prezenta acele modificări de ordin legislativ care sunt considerate de maximă importanţă şi urgenţă, discuţiile au curs în regim dezbatere timp de 2 ore.
După o prezentare axată pe câteva problematici-cheie identificate la nivel de ISJ Cluj, dezbaterea, păstrând în liniile ei generale scheletul prezentat de inspectorul şcolar general, Valentin Claudiu Cuibus, s-a constituit din intervenţiile repetate ale domnilor parlamentari, concret pe unul sau mai multe dintre aspectele propuse.
Din categoria propunerilor legislative pentru a căror realizare Inspectoratul Şcolar General îşi doreşte implicarea directă a parlamentarilor clujeni sunt de amintit: deblocarea posturilor nedidactice/auxiliare, intrarea în liceu în clasa a 9-am condiţionată de obţinerea unei medii de minim 5 la evaluarea naţională, eliminarea posibilităţii înscrierii în circumscripţie la clasa pregătitoare-clasa I doar pe baza flotantului, posibilitatea premierii cadrelor cu rezultate deosebite, dar şi a elevilor olimpici, modificarea-corectarea coeficienţilor utilizaţi pentru calculul finanţării /elev, dar şi, o idee umanim acceptată, stabilitate legislativă în domeniul educaţiei.
Firesc a părut şi demersul de trecere în revistă a măsurilor care au fost luate, respectiv se vor a fi luate la nivel local pentru îmbunătăţirea sistemului: eficientizarea sistemului de inspecţie şcolară, eficientizarea reţelei şcolare, restructurarea învăţământului de excelenţă, organizarea învăţământului profesional şi tehnic în funcţie de cerinţele de pe piaţă, precum şi o colaborare eficientă cu primăriile.
Dincolo de susţinerea ideilor subliniate de domnul inspector şcolar general, Valentin Claudiu Cuibus, cei 7 parlamentari prezenţi, respectiv doamna Steluţa Cătăniciu, reprezentanta domnului senator Marius Nicoară, au deschis câteva axe de discuţie care vizau probleme din sistem. Astfel, domnul deputat Cornel Itu a ridicat problema finalizării campus-urilor şcolare la care au început deja lucrările, domnul deputat Iosif Koto a accentuat importanţa măsurilor care duc la creşterea performanţei personalului didactic, iar despre salarii a vorbit şi domnul senator Şerban Rădulescu şi domnul senator Alexandru Cordoş. Subiectul alcătuirii unui curriculum unanim acc