La ora actuală, fabrica de încălţăminte Clujana înregistrează datorii în valoare de circa 7 milioane de lei, pentru care însă noua conducere a reuşit să obţină reeşalonarea pe un termen de mai mulţi ani, precum şi o pierdere pe anul 2014 estimată la 2,3 milioane de lei. Pentru a nu privatiza fabrica şi pentru a nu recurge la concedieri, consilierii judeţeni au decis să scoată la vânzare acţiuni în valoare de 800.000 de lei pe bursă.
În luna februarie 2014, Consiliul Judeţean Cluj a virat suma de 800.000 lei societăţii Clujana S.A., cu titlu de aport de capital social. Datorită faptului că la acel moment societatea înregistra datorii către bugetul de stat, fiind instituită procedura de înfiinţare a popririi prin Titlul Executoriu nr. 71274/03.09.2014 de către Administraţia Judeţeană Regională a Finanţelor Publice Cluj, sumele existente în cont, printre care şi suma de 800.000 lei, au fost virate către ANAF.
La acel moment ANAF nu a fost informată despre destinaţia sumei de 800.000 lei iar, datorită faptului că după obţinerea deciziei de reeşalonare la data de 13.10.2014, societatea nu a dispus în următoarea perioadă de suma de 800.000 lei şi nici de alte posibilităţi de încasare, această sumă nu a fost solicitată de la Administraţia Judeţeană Regională a Finanţelor Publice Cluj pentru a nu risca pierderea reeşalonării şi recalcularea de dobânzi şi penalităţi la debitul de 6.470.304 lei.
Având în vedere nevoia urgentă de lichidităţi a societăţii şi ţinând cont de faptul că Clujana S.A. nu mai deţine alte active, fiind în imposibilitatea de a acoperi suma de 800.000 lei, conducerea acesteia, cu acordul Consiliului de administraţie, a hotărât înstrăinarea unui pachet de acţiuni, în limita a 840.000 lei, sumă ce reprezentă aportul de capital social adus de Consiliul Judeţean Cluj, precum şi comisioanele legate de vânzarea acţiunilor şi eventuala fluctuaţie a valorii acestora la data vânzării: SIF Banat Crişana Arad – 21.900 acţiuni, SIF Oltenia Craiova – 11.000 acţiuni, CNTEE Transelectrica Bucureşti – 1.000 acţiuni, Antibiotice S.A. Iaşi – 25.828 acţiuni, SSIF BROKER S.A. Cluj-Napoca – 34.962 acţiuni, Biofarm S.A. Bucureşti – 194.356 acţiuni, – BRD- Groupe Societe Generale S.A. Bucureşti – 19.940 acţiuni, Banca Transilvania S.A. Cluj-Napoca – 220.044 acţiuni.
La şedinţa de Consiliu Judeţean desfăşurată joi au fost prezenţi atât Ioan Nicoară, membru în Consiliul de Administraţie al Clujanei, cât şi preşedintele CA, Ionel Brie şi noul director interimar, Mircea Prodan, care au compus un tablou asupra situaţiei în care se regăseşte fabrica.
Ioan Nicoară a declarat că din fabrică a fost scoasă cu sacii încălţăminte de către persoane fizice la preţ de dumping, cu 20-30 de lei perechea produsă, fără ca acest lucru să fie legal sau consemnat în contabilitate. El a reclamat şi faptul că fosta conducere a fabricii, directorul Dorin Şumlea, nu permitea accesul la contracte şi la informaţii pentru membrii Consiliului de Administraţie. Nicoară a sugerat că singura cale de salvare a fabricii este fie intrarea în insolvenţă, fie privaizarea, însă preşedintele CJ Cluj, a exclus aceste variante.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Horaţiu Cătărig, s-a declarat surprins de reclamaţiile făcute de Nicoară, amintind că la nivelul instituţiei nu au fost prezentate din timp aceste probleme deşi membrii Consiliului de Administraţie de la fabrică au fost plătiţi în acest sens în ultimii 3 ani. Mai mult, Cătărig a subliniat şi că deocamdată nu s-a acordat niciun mandat din partea consilierilor judeţeni pentru intrarea în insolvenţă sau pentru privatizare.
Deşi piaţa de încălţăminte din Europa a fost grav afectată de criza financiară, în anul 2014 veniturile fabricii s-au rotunjit în raport cu anii 2012 şi 2013, cu toate că la finalul anului trecut s-a constatat o pierdere la nivel operaţional de 1 milion de lei, care poate fi recuperată prin reducerea cu 30% a cheltuielilor indirecte, astfel încât fabrica să pornească de la zero în 2015.
Noul director al fabricii, numit interimar pe o perioadă de 2 luni, a anunţat că va prezenta un plan de redresare a fabricii în perioada următoare.