Peste 3400 de persoane au învățat manevre de resuscitare de la profesioniștii SMURD

de clujazi

Maratonul Resuscitării – Winter Edition, parte a proiectului Maratonul Resuscitării, inițiat de către echipa SMURD Cluj în anul 2015, a avut loc duminică, 15 ianuarie 2017, între orele 12:00-20:00, în centrul comercial VIVO! Cluj Napoca, zona Food Court.  

Medici și paramedici SMURD au prezentat tehnicile de prim ajutor, în mod gratuit, timp de 8 ore pentru cei interesați. Manevrele au fost explicate si demonstrate pe manechinele specializate,  iar cursanții au avut ocazia de a exersa, apoi, prin simulare de situații reale. In final, participantii au avut posibilitatea să pună întrebări în cadrul unei discuții deschise cu voluntarii SMURD. Cursurile au fost susţinute în limba română, engleză, maghiară și franceză.

Evenimentul s-a bucurat de succes, în organizarea lui fiind implicați 16 medici SMURD, 39 de paramedici voluntari,  studenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „ Iuliu Haţieganu” din Cluj, care au avut la dispoziţie 35 manechine pentru suport vital de bază la adult, copil și nou născut, dar și un manechin pentru dezobstrucția căilor aeriene superioare.  În decursul celor 8 ore cât a durat manifestarea, au fost instruite 1020 de persoane, în cadrul a  12 grupe cu ateliere de predare paralelă. Vârsta medie a cursanţilor a fost de 25 de  ani. ( Mihai Oprea, coordonator proiect)

Tehnicile dobândite, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului medical de urgență, includsuportul vital de bază cu masajul cardiac extern, ventilația artificială, poziția laterală de siguranță si dezobstrucția căilor aeriene, atât pentru pacientul adult, cât și pentru cel pediatric (copil).

Aceste manevre salvatoare de viață cresc șansa de supraviețuire a unui pacient aflat în stop cardio respirator. Ele ar trebui cunoscute de către toată lumea, indiferent de vârstă sau de ocupație, astfel încât să fie inițiate imediat după instalarea stopului, deci înaintea sosirii echipajului medical.

Prin proiecte de acest gen, personalul medical specializat încearcă, prin implicarea persoanelor de la fața locului,  să formeze o echipă mai mare și mai eficientă, care să ducă la salvarea de vieți în viitor. Acest aspect este confirmat si de numărul important de participanți la aceste cursuri, până în prezent fiind instruite prin acest proiect, în mod gratuit, peste 3400 de persoane.  (Mihai Oprea, coordonator proiect)

Maratonul Resuscitării este un proiect SMURD CLUJ, realizat cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe si al Universităţii de Medicină şi Farmacie „ Iuliu Haţieganu” și îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.

Pentru cei ce doresc să înveţe cum se acordă primul ajutor şi în situații precum accidente rutiere, căderi de la înălțime, arsuri, electrocutări, convulsii etc., Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România – Filiala Cluj organizează cursuri mai ample de pregătire, susținute de către medici, asistenți și paramedici care activează în cadrul SMURD Cluj. Detalii despre aceste cursuri pot fi găsite pe site-ul SMURD Cluj: https://www.smurd-cluj.ro

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.