În prezenţa ÎPS Mitropolit Andrei, a PS Florentin Crihălmeanu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu şi a subprefectului Mihnea Iuoraş, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a repus pe faţada Palatului Reduta plăcuţa memorandiştilor, care a dispărut subit în primăvară.
Placa dezvelită astăzi este mai completă decât cea furată, în privinţa informaţiei cuprinse, aşa cum promitea directorul Sălăgean, imediat după ce obiectul a fost furat.
“O sa facem altă placă, de 100 de cuvinte, cu informaţii mai complete. Spre exemplu, pe vechea placă nu se specifica autorul afirmaţiei “Existenţa unui popor nu se discută, ea se afirmă” – Ion Raţiu, din cauza situaţiei politice de atunci, existând un candidat la prezidenţiale cu acelaşi nume”, declara acesta pentru ClujAzi.
Noua placă este făcută din bronz şi a fost finanţată de clubul Rotary Visio.
Memorandiştii au fost judecaţi la Cluj-Napoca în anul 1894, după ce au solicitat pentru populaţia română drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare, precum şi încetarea persecuţiilor şi a încercărilor de magharizare. Aceştia au fost susţinuţi pe parcursul procesului de mii de români sosiţi în oraş din toate colţurile ţării.