Partidul National Liberal a lansat spre dezbatere publică Programul de guvernare, care a fost prezentat, sâmbătă, de Cătălin Predoiu, ales de liberali pentru postul de premier.
Proiectul PNL porneşte de la programul prezidenţial „România lucrului bine făcut” şi îşi propune să schimbe ţara printr-un parteneriat dintre Guvern şi societatea civilă, lumea academică, diaspora, dar şi partenerii noştri strategici, pornind de la priorităţi pe educatie, sănătate şi cultură.
Potrivit lui Cătălin Predoiu, cinci probleme trebuie rezolvate în educaţie: reducerea abandonului şcolar, accesul sporit în universităţi al tinerilor din mediul rural (doar 5% din studenţi provin de la sate), implicarea cât mai largă a capitalului privat în sprijinirea şcolilor, o reţea de şcoli profesionale, construirea unui parcurs de carieră pentru profesori prin pachete pe termen lung pentru a fi interesaţi să intre în educaţie, inclusiv un masterat didactic, mobilitate.
În domeniul sănătăţii trebuie să fie schimbate logistica proastă, lipsa de carieră pe termen lung a medicilor, diferenţele în funcţie de zonă la calitatea actului sanitar, furnizarea de medicamente, plătile informale, banii cheltuiţi netransparent, migraţia masivă a medicilor peste hotare.
Predoiu îşi propune să trateze demografia României drept o problemă de securitate naţională. Trebuie crescută alocaţia pentru creşterea copilului, implementate reţele de creşe şi de after-school.
În privinţa economiei, liderul PNL consideră că se impune încurajarea capitalului autohton şi a competitivităţii, demararea unui proces de reindustrializare şi consum, bazându-ne pe resurse, creativitatea nativă şi poziţia geografică, dar şi pe accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
Economia guvernată de Cătălin Predoiu va fi sprijinită pe patru piloni: prioritizare şi predictibilitate pe termen lung, administraţia şi legile să nu mai blocheze afacerile; domnia legii însoţită de simplificarea acesteia şi un dialog permanent între guvern, mediul de afaceri şi sindicate. Toate acestea vor fi realizate şi prin amendarea marilor zone de evaziune fiscală.
Fără să fie un guvern al austerităţii, PNL susţine ca priorităţi reluarea investiţiilor publice, începând cu proiectul de autostradă Sibiu-Piteşti, investiţii de 2,5% din PIB pentru infrastructură, cu aplicarea unor standarde de cost.
Politica fiscată a guvernării Predoiu va fi aplicată în două etape: 2015-2016 (reforma accelerată): informatizarea şi digitalizarea ANAF, regândirea administraţiei, curăţenie la companiile de stat care trebuie decăpuşate şi listate pe bursă sau privatizate unde se poate.
„A vorbi de relaxări fiscale înainte de rezolvarea acestor probleme înseamnă să acoperi gunoiul cu un preş frumos”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit site-ului Ştiri pe surse.