PNL a solicitat majorităţii din Parlament şi Guvernului discuţii pentru un consens politic pe tema noului Cod Fiscal. O parte din prevederile actului agreat, precum TVA redusă la 20% din 1 ianuarie 2016 şi 19% din ianuarie 2017, eliminarea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017, reducerea impozitului pentru dividende, scăderea contribuţiilor la sănătate, eliminarea taxei pe stâlp.
PNL consideră că o parte din aceste măsuri ar putea fi aplicate chiar mai rapid dacă Guvernul şi-ar ajusta cheltuielile din administraţia publică locală.
„Solicitarea mea pentru Guvernul Ponta este elaborarea unui program de ajustare a cheltuielilor în administraţia publică locală, astfel încât bugetul de stat ar putea avea un plus pentru ca acele măsuri prevăzute din ianuarie 2017 să fie aplicate mai devreme. Această ajustare se bazează pe trei măsuri principale: un program de privatizare şi listare la bursă a companiilor de stat căpuşate, înglobate în datorii, îmbunătăţirea colectării de venituri în cazul marii evaziunii fiscale, respectiv o aplicare coerentă a salarizării pentru funcţionari”, a declarat, joi, vicepreşedintele PNL, senatorul clujean Alin Tişe.
Totodată, senatorul a precizat că administraţiile locale nu au standarde de cost, proceduri unitare pentru acte administrative, politică de emitere de acte normative care să fie coerentă.
„Nu e firesc ca într-o regie finanţată de la Consiliul Judeţean să existe un regim de salarizare, iar angajaţii Consiliului Judeţean să aibă un alt regim. În România nu s-a lămurit de 20 de ani acest lucru. După cum s-a decis şi plafonarea salariilor la companiile de stat, trebuie să se asume de către Guvern şi o politică de ajustare a cheltuielilor publice în administraţia publică”, a adăugat Alin Tişe.
O listă de propuneri în acest sens a fost semnată deja de Cătălin Predoiu, premierul desemnat de PNL, şi expediată Guvernului Ponta.