ClujAzi

Fii informat!

Ponta: România ar putea deveni independentă energetic în cel mult 10 ani

Datorită faptului că Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea unei noi sonde în Marea Neagră, premierul Victor Ponta se arată optimist în ceea ce privește independența energetică a Româniai precizând că în cel mult 10 ani este posibil acest lucru.

ponta„Am vizitat platformele din Marea Neagră, le mulţumesc reprezentanţilor OMV – Petrom care au fost alături de mine. Primul sentiment pe care îl am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul şi cu totul excepţionale, o platformă în mijlocul mării nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparţinut românilor, celor de la Petrom. Am aflat şi eu cu această ocazie că e vorba de zeci de ani de experienţă, dinainte de 1989, e vorba de condiţii extrem de dificile, e vorba de invenţii tehnologice care aparţin celor de la Petrom şi faptul că în acest moment o parte importantă a producţiei de ţiţei şi de gaze vine din această zonă de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a României şi aici vorbesc nu doar de consumul populaţiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun”, a afirmat premierul, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”.

De asemenea premierul a precizat că prin investițiile Petrom dar și a celorlate companii, Marea Neagră devine rezervosul energetic de care „România are foarte mare nevoie”, și că va sprijini întrutotul aceste investiții.

„În perioada imediat următoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde şi e foarte important că zona Mării Negre, prin investiţiile făcute în special de OMV – Petrom, dar şi de alte companii mondiale de renume, devine într-adevăr acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie. Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate şi din partea Guvernului va exista tot sprijinul pentru investiţiile OMV-Petrom, pentru ceilalţi investitori în aşa fel încât într-o perioadă de timp, care poate părea lungă pentru politicieni, dar de fapt e scurtă pentru marile companii, de 4, 5, 6, 7 ani, producţia şi de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră va putea acoperi integral necesităţile industriei şi populaţiei româneşti şi va face din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai spus că îşi doreşte ca în acest an să fie inaugurată conexiunea de gaze cu Republica Moldova şi astfel ţara noastră să devină şi exportator.

Premierul a menţionat că, în afara platformelor care aparţin Petrom, sunt două perimetre noi ale Exxonmobile, iar într-unul dintre acestea a intrat în asociere şi Romgaz.

Într-un comunicat al OMV Petrom, extracția anuală de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră este de 6,5 miliarde de metri cubi, cantitate echivalentă cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.