Președintele executiv al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Tibor Toró, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că a întocmit ieri o plângere penală pe numele lui Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției pentru Modernizarea României, sub acuzația de discurs incitator la ură și discriminare rasială, după ce acesta din urmă ar fi cerut retragerea cetățeniei lui Kelemen Hunor.
Liderul UDMR ar fi declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Szabadság că maghiarii nu pot sărbători alături de români Centenarul Marii Uniri, atâta timp cât relațiile dintre majoritate-minoritate nu sunt cele mai strălucite.
Plângerea președintelui executiv PPMT a fost trimisă marți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.
Considerăm că declarația pentru Szabadsag a lui Kelemen Hunor e o poziție consensuală a comunității maghiare din România. Noi, maghiarii, nu putem și nici nu dorim să sărbătorim Marea Unire.
“UDMR de foarte multe ori folosește un limbaj dublu, a fost și le este caracteristic, dar acum Kelemen Hunor a vorbit foarte sincer și direct, și comunitatea maghiară simte astfel. Nu înseamnă că maghiarii nu s-au acomodat că 1 decembrie e Ziua națională a României, dar cred că prin fraza aceasta a formulat un sentiment general la care subscriu și eu și greu o să găsiți pe cineva care gândește altfel. Nu e o noutate ceea ce a spus Kelemen Hunor, noutatea e că a venit declarația de la președintele UDMR. Credem că e periculos răspunsul la această declarație, dat de președintele Coaliției pentru Modernizarea României, care a solicitat retragerea cetățeniei române a președintelui UDMR. Nu cred că domnul Cumpănașu și marii experți constituționali din asociație nu știu cum își poate pierde cineva o cetățenie prin naștere. Cred că a fost cererea formulată conștient, iar noi credem că în cunoștință de cauză au făcut publică poziția. Autoritățile Justiției trebuie să cerceteze cazul, dacă a săvârșit infracțiunea de incitare la ură și discriminare. E o graniță subțire pentru dreptul la exprimare liberă și opinie, care e limitat prin a leza drepturile unei comunități sau a altui grup, justiția trebuie să se pronunțe. Experții cunosc Constituția, dar sunt oameni care se sperie la aflarea faptului că își pot pierde cetățenia la formularea unei opinii oarecare, iar liderul UDMR nu e un cetățean oarecare, ci are monopolul reprezentării maghiarilor în Parlament din 90 încoace. Trezește o frică în comunitatea maghiară. Din punctul de vedere al dialogului dintre majoritatea românească și minoritate asemenea declarații prezintă un obstacol în calea pornirii dialogului de fond pentru că reprezentanții partidelor politice mainstream românești, formatorii de opinie, nu fac decât un joc de cine este mai bun român”, a spus reprezentantul PPMT.
Tibor Toró a pus în aceeași oală și pe liderul PNL, Ludovic Orban, respectiv președintele Klaus Iohannis.
“Președintele vorbește în numele sașilor, care o să sărbătoresc cu românii Centenarul. Iohannis vorbește ca bun român, dar a vorbit în numele sașilor, care sași? cei care au rămas, câteva mii sau marea majoritate, care au plecat? În acești 100 de ani sașii din care face parte au lăsat aici o civilizație de 1000 de ani, au luat o decizie politică și au plecat în Germania, au fost vânduți de regimul Ceaușescu, iar alții au plecat din conjuncturi politice. Această comunitate avea aproape 1 milion de cetățeni (800.000), și au plecat. Maghiarii tocmai de aceea nu pot sărbători 1 decembrie. O sărbătoare nu poate fi forțată, dacă relațiile se normalizează, poate vom sărbători, dar noi credem că nu e normală relația majoritate-minoritate”, a adăugat acesta.
Liderul PPMT speră ca plângerea penală să fie un instument prin care să fie descurajate inițiative similare în contextul celebrării Centenarului.
“Kelemen Hunor a încercat un exces de sinceritate, noi, PPMT, vorbim mereu sincer și direct, dar pe termen lung această sinceritate va aduce roadă chiar și în relația români-maghiari. Nu am sărit în ajutorul lui Kelemen Hunor, ci al comunității maghiare. Kelemen se poate apăra, are imunitate parlamentară, comunitatea maghiară nu are imunitate parlamentară. Și politicianul este om, probabil, iar solidaritatea se manifestă când cineva e atacat pe nedrept. Sinceritatea ajută în asemenea cazuri”, a încheiat Tibor.