Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de când Instituția Prefectului a redevenit funcțională în România și a 151 de ani de la înființarea Prefecturilor de către Alexandru Ioan Cuza, prefectul Gheorghe Vușcan a acordat distincția ”Onoare pentru Cluj”, cea mai înaltă pe care instituția o poate acorda, tuturor prefecților care au administrat județul începând din 1990 încoace.
”Ispravnicii” județului – după cum erau denumiți prefecții pe vremea lui Cuza – nu au avut însă numai momente ușoare în carieră, însă prefectul Gheorghe Vușcan a apreciat că la Cluj, din fericire, nu s-au întâmplat în această instituție scandaluri penale cum s-au întâmplat în alte județe.
Grigore Zanc, primul și totodată cel care a deținut cel mai lung mandat ca prefect al Clujului (1990-1996) consideră acel capitol al vieții sale drept o perioadă interesantă, ”în care nimeni nu asculta de nimeni, când toți revendicau ceva, fără să știe cu ce consecințe”. ”Au fost momente extrem de complicate pentru că nici legislația nu era pusă – sau repusă – la punct. Nici șeful Poliției nu știa dacă să fie de partea prefectului sau a unor lideri politici care erau mai vocali ca prefectul. La a doua zi de la preluarea funcției am avut de a face cu salubritatea orașului, trebuia să se facă curățenie deoarece era plin de mizerie în urma a ceea ce se întâmplase până în august. În loc de răspuns a urmat o demonstrație de forță că nu sunt utilaje, apoi era o coloană serioasă de la salubritate, cu gunoaie după ei, strigând ”Dați jos prefectul”. Singura modalitate de a iniția dialogul cu partenerii era răbdarea și persuasiunea proprie, repetai până se îndurau ceilalți să înțeleagă rațiunea. Nu cred că este definită clară sfera de activitate a prefectului”, a adăugat acesta.
Fostul ministru Ioan Rus a remarcat totuși că societatea a evoluat, legea a evoluat, rigoarea a evoluat chiar și cu privire la Instituția Prefectului. El și-a adus aminte că a fost lovit din plin de o mașină chiar când și-a predat mandatul.
Senatorul clujean Alin Tișe, vicepreședinte PNL, prefect al județului Cluj între 10 noiembrie 2005 – 24 octombrie 2007, și-a început discursul printr-o glumă: ”Domnul prefect a stat în picioare doar la discursul domnului Rus”.
”Tot într-o zi de joi, tot în luna noiembrie, dar în urmă cu 10 ani, am fost numit prefect al județului Cluj. E o mare onoare și am primit această funcție cu mare responsabilitate deși foarte tânăr. La acea vreme prefecții erau numiți politic și a fost o onoare ca grupul PDL să mă nominalizeze pentru această funcție. Funcția de prefect m-a făcut să înțeleg foarte bine spiritul comunității clujene, să înțeleg clujenii, și am învățat cum să pot să ajut; am înțeles ce înseamnă comunitatea locală și necesitatea descentralizării, în special a resurselor financiare, pentru că de la Prefectură se așteaptă multe, dar fără puteri consistente. O altă chestiune importantă învățată este că instituția în care lucrezi trebuie să-ție fie o a doua familie. Eu m-am simțit aici ca într-o familie, fiind și prima funcție politică administrativă de responsabilitate”, a precizat Alin Tișe.
Printre problemele cu care se confruntă astăzi Instituția Prefectului, cea mai spinoasă este salarizarea precară a funcționarilor. ”Pleacă mulți oameni buni, profesioniști, care își găsesc locuri de muncă cu salarii mult mai consistente”, a spus Gheorghe Vușcan.
Prefecții distinși ai Clujului:
GRIGORE ZANC – prefect, 24 iulie 1990 – 13 august 1996.
IOAN RUS – prefect, 13 august 1996 – 28 decembrie 1996.
ALEXANDRU VASILE FĂRCAŞ – prefect, 28 decembrie 1996 – 23 septembrie 1999.
VASILE SĂLCUDEAN – prefect, 9 noiembrie 1999 – 28 februarie 2000.
BOGDAN VASILE CERGHIZAN – prefect, 28 februarie 2000 – 11 ianuarie 2001.
VASILE SOPORAN – prefect, 11 ianuarie 2001 -15 aprilie 2004.
CLAUDIU VALENTIN CUIBUS – prefect, 23 iulie 2004 – 8 ianuarie 2005.
MIHAIL HÂRDĂU – prefect, 8 ianuarie 2005 – 10 noiembrie 2005.
ALIN TIŞE – prefect, 10 noiembrie 2005 – 24 octombrie 2007.
CĂLIN GAVRIL PLATON – prefect, 24 octombrie 2007 – 18 februarie 2009.
VASILE-FLORIN STAMATIAN – prefect, 18 februarie 2009 – 11 mai 2012.