În timp ce noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, este plecat în deplasare la Bucureşti, criza deşeurilor din judeţ va fi dezamorsată în doar câteva zile, cu ajutorul companiei Salprest Rampă.
„S-au căutat în ultimele zile tot felul de soluţii fantasmagorice, înercând, cunoscându-se condiţiile contractuale, că n-ai voie să faci ce vrei. S-au tot încercat soluţii, să împingem, să păcălim pe cineva să ajungem în acel spaţiu de acolo (terenul CMID de la Feleacu – n. red.), unde clar nu se poate întâmpla nimic. Ieri am avut o discuţie cu cei de la Salprest Rampă, au chemat şi Agenţia de Mediu, să vedem ce-i de făcut. Sau aşteptăm să vedem dacă ministrul Mediului ne va spune altceva decât prevede contractul”, a declarat, joi, prefectul Gheorghe Vuşcan.
Potrivit acestuia, în 3 iulie expiră perioada în care trebuie să stea pe site în vederea depunerii de contestaţii, autorizarea celor 4 hectare de teren deţinute de Salprest, care pot gestiona 96.000 de tone de deşeuri menajere. „Asta se va întâmpla în câteva zile. Oamenii au de făcut o investiţie acolo în betonare şi se va întâmpla, va fi suficient pentru 7 luni de zile. Dar dacă mai stăm iarăşi după primar, după preşedintele de Consiliu Judeţean, ne vom trezi peste 7 luni că vom întreba iarăşi ce vom face cu deşeurile menajere?”, a adăugat prefectul Clujului.
Între timp, Mihai Seplecan este în deplasare la Bucureşti, la Ministerul Mediului.
„Din păcate avem încă o situaţie de blocaj. Ministerul Fondurilor Europene prin acel înscris pe care ni l-a trimis nu ne permite un alt contract pe teritoriul CMID-ului de care discutam şi au durat vreo cinci luni negocierile cu comuna Feleacu. Poate vom relua discuţiile şi cu Satu Mare, pentru a primi un balon de oxigen. Consider că ideea de a implementa o platformă de depozitare temporară pe teritoriul CMID era cea mai ieftină şi mai plauzibilă soluţie. Ne-am lovit de o comună din judeţul nostru, beneficiară la urmă şi trebuie să-i mulţumim preşedintelui CJ Satu Mare pentru că a pus pe ordinea de zi un asemenea proiect, când o comună din judeţul nostru n-a făcut acest lucru”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.
Momentan o parte din deşeurile clujenilor sunt depozitate la Alba Iulia, iar o parte sunt duse la Aleşd.