ClujAzi

Fii informat!

Premieră naţională la Liceul pentru Deficienţi cu Vedere Cluj-Napoca. Primul aparat care face accesibil orice document digital, pentru nevăzători

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, Cluj–Napoca, instituţie de învăţământ special aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, are la dispoziţie, începând de astăzi, două noi facilităţi destinate persoanelor care au probleme de vedere şi citire. Este vorba despre o imprimantă care tipăreşte documentele în Braille şi despre serviciul RoboBraille, primul din România.

„De aceste două noi facilităţi vor beneficia cei 207 elevi ai liceului, copii veniţi la studiu la Cluj din toată ţara. Suntem mândri de faptul că în cadrul acestei instituţii de învăţământ, susţinută din fondurile Consiliului Judeţean Cluj, elevii au la dispoziţie cele mai noi echipamente destinate persoanelor cu deficienţe de vedere şi citire. Astfel ei au şanse egale la educaţie, la informaţie şi astfel accesul pe piaţa muncii le va fi mult mai facil. Le mulţumesc celor de la Departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi de la Syncenter Refsnœs şi Sensus ApS, Danemarca, care au pus la dispoziţia liceului serviciul BoboBraille, dar şi Asociaţiei Clujul Pedalează care a avut iniţiativa achiziţionării imprimantei Braille”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Precizăm faptul că RoboBraille este un serviciu de e-mail şi web–based care transformă în mod automat documente într-o varietate de formate alternative pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi dificultăţi de citire. Acesta oferă patru tipuri de servicii: Servicii braille, Servicii audio, Servicii e–book, Servicii de accesibilitate.

Serviciul RoboBraille a fost dezvoltat de Syncenter Refsnœs (the National Centre for Visually Impaired Children and Youth) şi Sensus ApS., Danemarca. Din momentul lansării în anul 2004, RoboBraille a câştigat numeroase premii la concursuri internaţionale, printre care Premiul pentru incluziune în educaţie, WISE 2012, Premiul pentru cea mai bună soluţie în domeniul educaţiei speciale BETT 2010 şi în 2008 premiul pentru e–accesibilitate din partea Comisiei Europene pentru E–incluziune.