UBB onorează activitatea E.S. Katrin Jakobsdottir, prim-ministrul Islandei, în promovarea egalităţii de gen în politica internaţională
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Studii Europene, îi va decerna joi, 22 iunie 2023, E.S. Katrin Jakobsdottir, prim-ministrul Islandei, „Premiul pentru promovarea egalităţii de gen în politica internaţională”.
Absolventă a University of Iceland, partener academic al UBB, E.S. Katrin Jakobsdottir este membră a Parlamentului Islandei din 2007 şi şefa guvernului de la Reykjavik din 2017. S-a făcut remarcată prin sprijinirea egalităţii de gen la nivel global, inclusiv datorită activităţii sale ca Preşedintă a Consiliului Femeilor Lideri Mondiali, o organizaţie destinată şefelor de stat şi de guvern, în cadrul căreia activează şi E.S. Maia Sandu, Preşedinta Republicii Moldova.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că „UBB este un campion naţional în implementarea noului concept european de „excelenţă incluzivă”, concept care la UBB funcţionează foarte bine de mai mulţi ani, în condiţiile în care UBB este atât cea mai mare comunitate academică a ţării, cât şi una dintre cele mai valoroase. Ca rector, nu vreau ca cineva în relaţie cu UBB să fie discriminat în niciun fel, ci vreau ca excelenţa UBB să fie mereu alimentată de cât mai mulţi oameni, iar asta se face când egalitatea de şanse este o realitate, nu doar o vorbă. În acest cadru, egalitatea de gen este o subcomponentă fundamentală, astfel încât mă bucur să onorăm astăzi un campion internaţional al acestei politici, şi anume E.S. Katrin Jakobsdottir, Prim-ministrul Islandei. Trebuie să spun clar că UBB a fost susţinută în demersurile sale publice privind democraţia şi egalitate de şanse de Comisia Europeană (ex. în 2022 găzduind vizita Vicepreşedintelui Comisie Europene şi a Comisarului european pentru educaţie) şi de reprezentanţa acesteia în România. Le mulţumesc acum Fundaţiei Raţiu şi Reprezentanţei Comisiei Europene în România pentru parteneriatul în acest demers, precum şi Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului României pentru sprijin.”
Evenimentul va avea loc în sala Jean Monnet a Facultăţii de Studii Europene, începând cu ora 10.30, şi este organizat de UBB în colaborare cu Centrul Raţiu pentru Democraţie.
Din partea organizatorilor vor participa: prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB, E.S. doamna Ramona Chiriac, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dl. Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu, şi conf. univ. dr. Adrian Corpădean, Decanul Facultăţii de Studii Europene. De asemenea, din partea autorităţilor naţionale şi locale vor participa E.S. dna. ministru Luminiţa Odobescu (Ministrul Afacerilor Externe) şi E.S. dna Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale (Departamentul pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor), alături de alţi invitaţi.
Pe lângă dialogul cu membrii comunităţii academice a UBB, E.S. Katrin Jakobsdottir va desfăşura o serie de activităţi în cadrul Fundaţiei Raţiu şi va efectua vizite în Transilvania.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.
Leave a Reply