Invitatul special al conferinţei pe tema interculturalităţii organizată joi, la Cluj-Napoca, de către Universitatea Babeş-Bolyai în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, a fost Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a declarat că evenimentul reprezintă o mare oportunitate pentru ca România să dezbată problemele de implementare ale acordului care înseamnă singurul instrument legal care obligă la respectarea drepturilor minorităţilor, devenite drepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni.
De asemenea, el a apreciat Clujul ca fiind un adevărat model în promovarea multiculturalităţii, un oraş frumos, gazdă a multor identităţi etnice, culturale, lingvistice şi religioase, „care şi-a făcut din diversitate propria identitate”. Gianni Buquicchio a felicitat rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, precum şi MAE, pentru organzarea conferinţei în contextul dobândirii titlului de Capitală Europeană a Tineretului 2015.
Ioan Aurel Pop a subliniat caracterul intercultural al Universităţii Babeş-Bolyai, care a găzduit recent prima conferinţă naţională a studenţilor maghiari, organizată în afara graniţelor Ungariei.
Gianni Buquicchio a precizat că „protecţia minorităţilor şi promovarea toleranţei sunt un indicator important pentru o democraţie, singurul sistem capabil să rezolve paşnic problemele minorităţilor” şi că practica arată că în toate statele semnatare ale acordului de protecţie a minorităţilor se constată din ce în ce mai puţine conflicte legate de minorităţi.
Romfilatelia a lansat cu acest prilej şi un timbru poştal special, care marchează împlinirea celor 20 de an de la semnarea de către România a Convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a primit, tot astăzi, şi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.
Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, în 1 februarie 1995 şi intrând în vigoare în 1 februarie 1998. Un număr de 39 de state sunt părţi la această Convenţie care reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale.
România a semnat Convenţia în ziua adoptării acesteia, alături de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectând un angajament ferm al României în vederea continuării politicilor sale vizând consolidarea regimului juridic de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de pe teritoriul său. Din partea României a semnat Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe de la acea vreme.
România a fost primul stat care a ratificat documentul, depunând instrumentul de ratificare la data de 11 mai 1995, la mai puţin de trei luni de la adoptarea sa.