Liderul PSD Liviu Dragnea i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să reexamineze legea vânătorii. Acesta a fost puțin încețoșat deoarece legea a fost promulgată încă din iunie de şeful statului.
Dragnea scria așa: ”Domnule Presedinte, consider ca solutia, in acest moment, este la Dumneavoastra, aceea de a uza de dreptul de solicitare a reexaminarii a acestei legi. Va garantez ca parlamentarii PSD se vor apleca mult mai atent asupra studiului acestei legi si a impactului sau direct fata de o categorie socio-profesionala de cetateni”.
Însă președintele a făcut deja acest lucru și a retrimis legea Parlamentului, motivând că este încălcat dreptul la proprietate prin faptul că vânătorilor li se permite să pătrundă pe orice teren.
Mai mult, zece parlamentari vânători au inițiat însă proiectul: Ion Rotaru (PSD), chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedinte al Senatului, Florin Iordache (PSD), vicepreședinte al Camerei Deputaților și Bogdan Ciuca, deputat ALDE (fost PC), pesedistii Mocioalcă Ion, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel și Vlădoiu Aurel, plus udemeristul Attila Bela Kelemen.
Mii de ciobani au protestat astăzi în fața Parlamentului, nemulțumiți de faptul că legea vânătorii le interzice ciobanilor să aibă mai mult de trei câini, dar și să iasă cu oile din țarc între 6 decembrie și sfârșitul lunii aprilie.
Oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii, scrie Agerpres.
Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.