Peste 30 de şefi de secţii de votare din judeţul Cluj vor trebui să fie instruiţi din nou cu privire la modul de utilizare al SMS-urilor din ziua alegerilor prezidenţiale, prin care se anunţă participarea la vot. Telefoanele lor trebuie să fie securizate, pentru evitarea riscurilor de fraudare, însă nu toţi preşedinţii secţiilor de votare şi-au luat în serios îndatoririle. O parte dintre ei şi-au luat materialele de instructaj şi telefoanele Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, însă nu s-au obosit să parcurgă indicaţiile ofiţerilor, care i-au rugat să-şi înregistreze SMS-urile într-o bază de date.
Astăzi şi mâine vor avea loc simulări pe linie de comunicaţii cu STS la nivel naţional, iar acei preşedinţi de secţii de votare care nu s-au conformat instructajului, vor fi instruiţi din nou.
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Cluj, judecătorul Monica Trofin, instructajul a presupus un element de noutate, în acest an, prin transmiterea prezenţei la urne din fiecare secţie de votare, prin SMS. Însă nu toţi preşedinţii secţiilor de votare şi-au transmis până la această dată SMS-urile corespunzătoare către STS.
„În măsura în care nu se vor descurca, vor fi înlocuiţi”, a precizat, joi, Monica Trofin.
De asemenea, mai mulţi primari din judeţul Cluj au anunţat că nu au fonduri să contracteze firme pentru efectuarea transportului preşedinţilor secţiilor de votare şi a buletinelor de vot. Şeful IPJ Cluj, Tudor Gridean a menţionat că nu pot fi utilizate în acest sens maşinile MAI. Nu pot fi utilizate în acest sens nici microbuzele şcolare.
Prefectul Gheorghe Vuşcan a menţionat astăzi că primarilor le vor fi decontate cheltuielile aferente transportului.
Două firme de taximetrie s-au înscris la oferta pentru asigurarea transportului preşedinţilor secţiilor de votare în seara predării proceselor verbale, la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Buletinele de vot se tipăresc la Imprimeriile Ardealul şi vor fi expediate către Gherla, la ora 10,00, către Dej la ora 10,30, către Turda la 10,30, către Huedin la 11,30, respectiv în Cluj-Napoca la ora 11,00.
Numai sâmbătă, între 18,00 şi 20,00 se pot primi solicitări pentru urna mobilă.
Cetăţenii cu drept de vot din spitale, case de bătrâni şi penitenciare trebuie să semneze personal pentru urnele mobile, plus să-şi asume precizarea că nu au mai votat în altă parte.
La ora 21,00 se închid urnele. Toţi cei care au apucat să intre în secţia de votare până la ora 21,00 pot să voteze.
Studenţii din Cluj vor vota pe listele suplimentare puse la dispoziţie în secţiile de votare.
Deocamdată în judeţul Cluj au existat 4 contestaţii legate de afişajul electoral.