Primăria Cluj-Napoca are înregistrate proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă estimate la 152 milioane de euro pentru perioada programatică 2007-2014. Având în vedere faptul că municipiul a primit o alocare de 80 milioane de euro, primarul Emil Boc se declară mulţumit de rezultat.
Edilul a realizat, miercuri, o radiografie a proiectelor cu finanţare europeană derulate de municipalitate în 2015, alături de cele referitoare la trama stradală şi „Oraşul comoară”. Consilierul local Popa Irimie, specialist în fonduri europene, a afirmat că gradul de satisfacţie în domeniu trebuie raportat şi la sumele nerambursabile atrase pe cap de locuitor, Alba Iulia realizând o performanţă mult superioară municipiului Cluj-Napoca.
La noul sistem de ticketing, lucrările fizic sunt finalizate, iar aparatura este în perioada de testare. Întârzierile apărute la startul proiectului sunt cauzate de probleme legate de compatibilitatea softului. „În această toamnă sistemul va fi funţional, doar după ce va fi compatibilizat. Suntem în perioada de recepţie”, a declarat primarul Emil Boc.
La proiectul de Bike sharing, în luna iulie se va da startul cu minim 15 staţii funcţionale, urmând ca apoi să fie dat în funcţiune întregul sistem. Din data de 20 iulie se vor efectua lucrările la pistele noi pentru bicilete şi marcaje.
Firma care se ocupa de construirea Centrului de Industrii Creative din Lomb a intrat în insolvenţă, iar momentan Primăria lucrează la organizarea unei alte licitaţii pentru salvarea banilor europeni. Proiectul este estimat la 9,7 milioane de euro.
La Centrul TEAM pentru sprijinirea afacerilor, lucrările sunt în grafic, urmând să fie finalizate până la 30.10.2015.
Modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj–Napoca este în grafic. Valoarea totală a proiectului este de 32.306.270 lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată este 22.161.602 lei.
În proporţie de 80% sunt finalizate şi lucrările la proiectul de incluziune a grupurilor defavorizate din zona Pata Rât prin crearea de locuri de muncă în domeniul reciclării, prin care se doreşte amenajarea unei hale în suprafaţă de peste 700 mp, unde să activeze două IMM-uri.
Acum au fost finalizate şi procedurile de licitaţie pentru proiectul de educaţie la standarde europene, estimat la 56 milioane de lei. Astfel se doreşte reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea a 3 unităţi şcolare din învăţământul
obligatoriu preuniversitar din Cluj-Napoca.
Municipiul Cluj-Napoca a depus spre finanţare europeană un număr de 44 de blocuri pentru reabilitare termică, iar în total contractele semnate sunt de peste 30 milioane de lei doar pentru anul acesta. În 2015 au fost finalizate deja lucrările la şapte blocuri, iar la restul clădirilor se lucrează, urmând să fie finalizate până la finalul anului.
Centru Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate de pe str. Şt. Iosif este în proporţie de peste 80% realizat, iar Centrul de pe strada 21 decembrie va fi construit până în august 2015.