ClujAzi

Fii informat!

Primarii clujeni, revoltaţi pe Consiliul Judeţean Cluj. Faceţi rampa temporară pentru deşeuri, că ne mănâncă şobolanii, sau aruncăm gunoaiele în râuri!

Aproape toţi primarii clujeni au participat, marţi dimineaţa, la o întâlnire cu Prefectura Cluj, organizată la Cluj-Napoca, unde s-a discutat despre criza deşeurilor din judeţ.primari

Consiliul Judeţean Cluj nu a fost capabil să finalizeze la timp, în 2014, amenajarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, iar preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan a refuzat să plătească redevenţă Feleacului pentru amenajarea unei rampe temporare de stocare a gunoaielor.

Primarii clujeni sunt revoltaţi pentru că ajung să achite şi câte 50.000 de lei lunar pentru transportul deşeurilor la Sibiu sau în alte judeţe, bugetul comunelor fiind serios afectat prin subvenţionarea majorării tarifelor pe care ţăranii nu şi le-ar putea permite lunar.

Florin Mureşan, primarul comunei Baciu, alipită oraşului Cluj-Napoca a declarat că are deja mari probleme cu şobolanii care dau târcoale la gunoaiele neridicate. „Pe lângă case am şi 3000 de apartamente la Baciu, am deja probleme cu şobolanii. O să merg cu maşinile de gunoi la Mediu şi la Consiliul Judeţean Cluj”, a declarat acesta.

Singurul reprezentant al Consiliului Judeţean Cluj care a avut curajul să se prezinte la întâlnirea cu primarii a fost vicepreşedintele Vakar Istvan. Acesta a menţionat că din păcate procesul cu firma Atzwanger blochează în continuare licitarea restului de lucrări de la CMID, licitaţie care de asemenea s-ar putea să fie contestată.

Directorul executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj, Grigore Crăciun, a menţionat că primăriile înscrise în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară nu pot ieşi din asociere şi nu îşi pot amenaja fiecare în parte câte o rampă temporară de stocare a deşeurilor.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a anunţat că la Săvădisla nu se poate amenaja o rampă temporară întrucât acolo există un teren preluat în condiţii stricte de la Bechtel, iar la Moldoveneşti firma privată care gestionează deşeuri periculoase nu a intreprins niciun pas pentru autorizare astfel încât să poată fi depozitate şi alte gunoaie acolo.

Un reprezentant al 7 comune în zona Mihai Viteazu, care exportă deşeurile la Sibiu, a spus că deja a fost amendat de Garda de Mediu şi că dacă nu se amenajează o rampă temporară, deşeurile vor fi aruncate în Arieş.

„Ce suntem noi, primarii, femeie de serviciu a Consiliului Judeţean? Suntem la ping-pong? Au făcut şedinţă de ADI în care ne cereau să plătim nişte taxe în urmă cu 6 luni, care apoi au aflat că nu trebuie să le plătim şi apoi şi-au cerut scuze. Nu sunt în stare de nimic. Facem o groapă în mijlocul satului şi mediul vine să ne amendeze”, a spus un alt primar.

Ne vom aduna comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă. O semnăm toţi, să se termine o dată. Comisiile dvs. locale trebuie să constate în scris urgenţă.

Prefectul Clujului a afirmat că ar putea să elibereze o autorizaţie de intervenţie pentru situaţie de urgenţă, pe orice teren, însă acest lucru nu poate fi valabil pe doi ani, trebuie să fie găsită o altă soluţie temporară. Primarii au stigat că vor convoca toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă pentru a cere în scris intervenţia Prefecturii.

Directorul de la Protecţia Mediului Cluj a susţinut că poate să elibereze un acord pentru o rampă temporară în termen de doar o lună, însă condiţia este ca cele 2 hectare de teren necesare să fie în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.