ClujAzi

Fii informat!

Problema veche de 30 de ani a proprietăţii unui bloc de 7 etaje din Dej, rezolvată de Consiliul Judeţean Cluj

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, a semnat Proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.727 din 3 iulie 2002 privind trecerea unui imobil, compus din clădire în curs de execuţie şi terenul aferent, din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în domeniul privat al municipiului Dej şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej. Mai exact, este vorba despre construcţia începută înainte de anul 1989 şi neterminată, cu regim de înălţime D+P+7E, situată în cartierul Dealul Florilor din municipiul Dej, str. Crângului nr.1, bloc V03.

Conceput pentru a găzdui, în principal, un sediu adecvat şi, respectiv, locuinţe de serviciu pentru angajaţii Ministerului de Interne, Blocul V03 a fost proiectat cu 50 de apartamente şi spaţii comerciale la parter, cu două scări, una în regim de parter plus patru etaje şi cealaltă în regim de parter plus opt etaje. Din păcate, însă, proiectul iniţial nu a putut fi finalizat, executându-se doar parţial structura iar după anul 1996 finanţarea acestui obiectiv s-a blocat.

Prin Hotărârea Guvernului nr.727 din 3 iulie 2002 s-a aprobat trecerea acestui imobil – clădire în curs de execuţie şi terenul aferent, din domeniul privat al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în domeniul privat al municipiului Dej şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Dej.

S-a stabilit cu acel prilej ca, la darea în folosinţă a clădirii, în baza unui protocol, Ministerul Afacerilor Interne să redobândească dreptul de administrare asupra unui număr de apartamente având o suprafaţă locuibilă proporţională cu ponderea valorii actualizate a lucrărilor executate prin bugetul propriu din valoarea finală a obiectivului. Totodată, s-a încercat găsirea unor soluţii de continuare a construcţiei, trecându-se la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Cluj, care a executat o parte din lucrări.

Din păcate însă, încercările repetate de finalizare a acestei investiţii şi demersurile întreprinse în acest sens pe parcursul anilor de Primăria şi Consiliului Local Dej, Ministerul de Interne şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu au avut rezultatele scontate, construcţia rămânând la stadiul de structură de rezistenţă pe cadre.

În contextul în care s-a constatat imposibilitatea atât a finalizării acestei investiţii în forma iniţial avută în vedere cât şi aceea a renunţării la sumele deja investite, soluţia propusă pentru deblocarea situaţiei prin Proiectul de hotărâre de Guvern semnat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj are în vedere achitarea de către Municipiul Dej, în contul Ministerului Afacerilor Interne, a sumei investite până în prezent pentru lucrările executate, actualizată cu rata inflaţiei, imobilul urmând a rămâne în proprietatea municipiului Dej şi a fi utilizat într-o manieră adecvată.

„Mă bucur că, din această nouă poziţie, de lider al forului administrativ judeţean, am şansa de a contribui la rezolvarea unei probleme ce datează de mai bine de un sfert de veac şi care afectează în sens negativ municipiul Dej. Aşa după cum toţi dejenii ştiu, e vorba despre o construcţie iniţiată dar nefinalizată, aflată într-o avansată stare de degradare şi care reprezintă un pericol public major, fiind situată într-o zonă intens circulată. În contextul în care zona în care este situat blocul e una cu un potenţial ridicat, sper ca autorităţile locale din Dej să profite de sprijinul acordat şi de această nouă şansă, valorificând la maxim potenţialul acestui teren, în condiţii de maximă transparenţă şi în beneficiul exclusiv al comunităţii locale” a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat.