Grupul de lucru Paneuropean al PE a discutat despre chestiunea minorităților în această lună. Europarlamentarul austriac Paul Rübig, președintele grupului de lucru, a încredințat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor cu prezentarea situației minorităților autohtone la întâlnirea de la Strasbourg din 13 ianuarie.
În discursul său intitulat Minoritățile și coeziunea socială în Europa, europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit în detaliu despre acordurile și tratatele europene care conțin recomandări privind drepturile minorităților. Politicianul UDMR a explicat: statele membre ar trebui încurajate să ratifice și să pună în aplicare actele adoptate de Consiliul European, și a subliniat faptul că elaborarea unei strategii la nivel european privind protecția minorităților este deasemenea importantă.
„Este nevoie de o strategie a minorităților cum este și Strategia Europeană pentru Rromi, menită să încurajeze statele membre să ia măsuri la nivel național în interesul protecției drepturilor minorităților” – a subliniat Csaba Sógor, care a spus că UE ar trebui să elaboreze un mecanism de monitorizare pentru a identifica aceste măsuri specifice. În opinia sa, este de asemenea esențial, ca UE să solicite respectarea Criteriilor de la Copenhaga nu doar ca o condiție înaintea aderării la UE, dar și după ce o țară a devenit stat membru. El consideră că nu este suficient să ne asigurăm că, la momentul aderării, minoritățile se bucură de aceleași drepturi cu populația majoritară, atâta timp cât se poate observa că, în unele state membre, anumite legi lingvistice intră în vigoare sau este încălcat dreptul minorităților de a utilizare a simbolurilor naționale proprii.
Eurodeputatul a spus, că societatea civilă și organizațiile neguvernamentale joacă un rol important în soluționarea problemelor minorităților. Participanții au convenit că ONG-urile care lucrează pentru ca legile în vigoare privind drepturile minorităților să fie aplicate, ar trebui să fie susținute și sponsorizate atât la nivel UE cât și la nivel național. Participanții au ajuns la concluzia, că o coeziune socială adevărată în Europa poate fi realizată numai în cazul în care toate statele membre vor recunoaște valoarea minorităților naționale și vor proteja drepturile acestora.
Grupul de Lucru Paneuropean a fost înființat de Otto von Habsburg în 1985, și se întrunește lunar, de obicei în zilele de marți din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg. Subiectele de pe ordinea de zi nu sunt doar politic, ci și economice, religioase sau culturale, care au nevoie de un răspuns european. Din 2009 grupul de lucru este condus de un membru al Partidului Popular European, deputatul austriac Paul Rübig.