Anul acesta, producţia românească de cereale, a fost ajustată cu un plus de 10% în luna octombrie, ajungând să fie estimată la 19,1 milioane de tone, aproape de vârfurile istorice din 2004, 2005 şi 2011.
Informaţiile provin din cadrul unui raport realizat de Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole. Ca membră a acestui grup, este şi o societate românească, Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA), din care fac parte companii cu afaceri cumulate de aproape două miliarde de euro, precum Cargill, Alfred Toepfer, Ameropa, Bunge, Glencore, Agrium-Agroport, Agricover, CHS sau Nidera. Potrivit unor calcule, o astfel de recoltă este estimată la 2,5 miliarde euro, pentru economie.
Potrivit datelor Eurostat, în 2012, valoarea cerealelor a fost cu 8% mai mare, pe fondul cotaţiilor mai ridicate, cu până la două treimi. Profesorul universitar Gheorghe Sin şi preşedinteşe Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ,,Gheorghe Ionescu-Siseşti” a explicat: „Astfel de prognoze iau în principal în considerare factorii climatici, iar ajustările periodice într-un sens sau altul apar pe fondul modificării condiţiilor meteo pentru că producţia vegetală este direct dependentă de acest factor.“
Acesta a mai adăugat că evoluţia cotaţiilor de pe piaţa cerealelor este influenţată de rapoartele periodice de producţie, dar estimările cuprind şi un factor de incertitudine, deoarece calculul exact al producţiei de cereale este relativ dificil de realizat. „Anul agricol 2013 este până la urmă unul bun în ciuda prognozelor mai puţin favorabile din primăvară atunci când se anunţa secetă pe perioada verii. Se pare că evoluţia favorabila va continua pentru că a plouat şi grâul, orzul şi rapiţa vor intra în condiţii bune în iarnă.“
Raportul Coceral din octombrie indică o producţie de grâu românesc de 7,6 milioane de tone, în creştere cu 11% faţă de proiecţia făcută la sfârşitul lunii iunie. Datele prezentate arată şi un plus de circa 5% faţă de cifrele prezentate oficial în această vară de Ministerul Agriculturii (MADR).
Estimarea privind producţia de porumb care a fost recoltată în această toamnă de către fermierii locali, a crescut totodată cu 6,5%. În total, conform raportului Coceral, pe piaţa românească există 9,7 milioane de tone de porumb. Însă există surse alternative, care au indicat o cantitate disponibilă, de aproximativ 11 milioane de tone de porumb.
Producţia de cereale de pe piaţa românească, este completată de orz şi orzoaică, cu un volum de 1,2 milioane de tone, cu o treime mai mult decât prognoza anterioară, din luna iunie a acestui an.
Producţiile de secară, circa 40.000 de tone, de ovăz circa 300.000 de tone, sorg (50.000 de tone) şi triticale (100.000 de tone) au avut o creştere uşoară către o evoluţie staţionară.
Oricum, traderii se arată mai optimişti, în ceea ce priveşte producţia europeană de cereale, faţă de acum trei luni, cu o estimare de 302,9 milioane de tone, în creştere cu 2,7% faţă de luna iunie şi cu 9,9% peste rezultatele sezonului precedent.
SURSA: Ziarul Financiar