Mii de clujeni sunt aşteptaţi la fiecare din muzeele clujene – cel puţin la cele care mai au încă sedii – la ediţia 2015 a Nopţii Muzeelor. Fiindcă în acest week-end muzeele sunt puse în lumina reflectoarelor în mod mai deosebit faţă de alte zile ale anului, conducerile instituţiilor au decis să tragă un semnal de alarmă asupra efectului dăunător pe care îl au retrocedările iresponsabile ale instituţiilor de patrimoniu.
La nivel naţional, peste 110 muzee din 77 localităţi, 30% dintre ele în mediul rural, au fost retrocedate, iar doar în 6 cazuri Guvernul şi-a exercitat dreptul de preemţiune asupra patrimoniului. O statistică arată că în majoritate covârşitoare, în urma procesulu de revendicare, actualul proprietar de muzeu este o persoană privată sau o firmă. La Cluj, într-o situaţie delicată sunt Casa memorială Emil Isac, Muzeul de Artă, Muzeul din Dej, Castelul Goga din Ciucea, Muzeul de Istorie a Farmaciei şi Muzeul din Gherla.
„Îmi asum cu respect doleanţele şi subscriu la ele, din păcate guvernele ante şi post-decembriste au făcut destul de puţine în ceea ce priveşte promovarea culturii, din păcate foarte multe clădiri de patrimoniu pe care le avem, care reprezintă sufletul ardelean, noi ne împiedicăm în tot felul de proceduri jurdice şi nu reuşim să le conservăm. Nu voi înţelege niciodată de ce nu am voie să conserv real o clădire de patriomoniu pentru că are o anmită situaţie juridică. Ar trebui să investim mult mai mult. Retrocedările sunt o situaţie destul de incertă. Se fac retrocedări contestate, iar eu am Muzeul de Artă, o perlă a culturii clujene, pe care nu o pot reabilita deşi am bani europeni în această direcţie şi nu am putut să semnez contractul din cauza situaţiei juridice”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.
În semn de protest, fiecare muzeu îşi va acoperi câte o exponată preţioasă. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va acoperi cu pânză albă monedele unice coson, din aur, Muzeul Farmaciei va acoperi praful de mumie, la Ciucea va fi acoperit portretul Veturiei Goga, din 1924, piesă clasată ca tezaur al României, la Dej va fi „ascunsă” vizitatorilor o statuie romană descoperită la Căşei, Muzeul din Turda va acoperi tabloul de mari dimensiuni „Dieta de la Turda” – declararea libertăţii de la 1568, iar Muzeul de Artă va acoperi o pictură Josef Neuhauser.
„Muzeul nostru este cel dintâi interesat să adere la acest protest. Sunt istoric şi pot să vă dau asigurări că sunt acte măsluite înclusiv în ceea ce priveşte muzeul meu. Sunt acte identificate în cartea funciară care ar trebui să clarifice lucrurile, dar avocaţii în instanţă îşi desfăşoară acţiunea fără să ne întrebe pe noi, istoricii”, a adăugat Lucian Nastasă.
Muzeul Etnografic duce evenimentul la un alt nivel prin organizarea unei nunţi reale maramureşene. Mirele este membru al unei familii care a colaborat cu muzeul, al cărui tată a acoperit biserica din Cizer. La nunta care va avea loc pe str. Tăietura Turcului sunt invitaţi toţi clujenii, care vor fi încântaţi de muzica Fraţilor Petreuş.
PARCUL ETNOGRAFIC NAŢIONAL „ROMULUS VUIA”, str. Tăietura Turcului f.n. Program de vizitare Ziua Muzeelor: 10-18 Acces: gratuit
Sâmbătă, 16 mai 2015, începând cu ora 11, clujenii sunt invitaţi la SĂRBĂTOAREA BALMOŞULUI ARDELENESC (ediţia a IlI-a), eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Ijarul şi Asociaţia crescătorilor de oi Jucu.
Programul zilei continuă, de la ora 13, cu spectacolul folcloric CÂNTEC, JOC ŞI VOIE BUNĂ, susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Programul artistic va cuprinde parada portului ţărănesc de sărbătoare din nordul Câmpiei Transilvaniei, prezentată de membrii Asociaţiei pentru cultură tradiţională Zestrea, momente folclorice cu Grupul folcloric Zestrea din Gherla, Ansamblul folcloric Şoimii Codrului din Pălatca, Florian Roşan şi Mariana Morcan.
MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI SEDIUL CENTRAL – PALATUL REDUTA Str. Memorandumului nr. 21 Program de vizitare pentru Noaptea Muzeelor: 16-01
Acces: Gratuit: expoziţia permanentă, expoziţia tactilă, Târgul Meşteşugarilor, recital de acordeon
clasic PETRO ROFFI, demonstraţie de gravură
Acces: 2 lei – expoziţia temporară – „Albrecht Durer – Maestrul gravurii renascentiste” Adresă: str. Memorandumului nr. 21, 400114, Cluj-Napoca
Albrecht Durer (1471-1528, Nurnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri şi
teoretician al artei, una dintre personalităţile de seamă ale istoriei universale a artei.
A realizat cea 350 de gravuri în lemn şi 100 gravuri în cupru. 111 gravuri şi opere de artă pot
fi admirate în cadrul acestei expoziţii. Demonstraţie de gravură
O iniţiere teoretică şi practică în arta gravurii realizată de specialiştii de la NATURA PAPER, în care dimensiunea estetică a tehnicilor se împleteşte cu descrierea modalităţilor de execuţie. Vor fi prezentate instrumentele, materialele şi etapele de lucru, iar imprimările realizate la
faţa locului vor fi oferite la preţuri promoţionale.
Expoziţia permanentă – Actuala expoziţie permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, vernisată în anul 2006, încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, evidenţiind complexitatea sa nebănuită şi coerenţa funcţională a componentelor sale. Expoziţia tactilă – Expoziţia tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” a fost realizată în anul 2009, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural National, în cadrul proiectului „Şanse egale în accesul la cultură”. Este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind în acelaşi timp o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.
„De la baroc la contemporan” – recital de acordeon clasic PIETRO ROFFI: Recital solistic cu repertoriu muzical de la baroc la perioada contemporană. O adevărată călătorie in istoria muzicii în compania unui instrument care acoperă o paletă colorată a repertoriului universal: Bach, Scarlatti ,Pachelbel, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Schumann, Chopin, Franck. Satie, Ravel, Respighi, Ligeti, Gubajdulina, Cage, Sciarrino, Kusyakov, Murto, Piazzolla…
Proiectul este unul care se adresează unei elite culturale internaţionale, este o premieră pentru România, iar onoarea pe care ne-o face-o tânărul italian, de a concerta în cadrul acestei colaborări muzicale internaţionale, reprezintă un moment notabil şi de înaltă ţinută calitativă
pentru ţara noastră.
Târgul de Tradiţii Culinare de Noaptea Muzeelor: între 15 şi 17 mai 2015, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, se va desfăşura TÂRGUL DE TRADIŢII CULINARE DE NOAPTEA MUZEELOR. Participanţii la marele eveniment cultural european vor avea posibilitatea de a se aproviziona cu produse tradiţionale de calitate, de a degusta vinuri şi preparate culinare tradiţionale.
Participă producători şi crame de vin autohtone; producători autohtoni de dulciuri, brânzeturi, mezeluri, preparate din carne, dulceaţă şi siropuri, produse de panificaţie, cofetărie; meşteşugari. Conform tradiţiei, organizatorii au pregătit un concurs de gătit şi o tombolă. Programul manifestării: Vineri, 15 mai: 08.00-21.00 Sâmbătă, 16 mai: 08.00-24.00 Duminică, 17 mai: 08.00-19.00.
Muzeul de Artă: O noapte la palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu
Sâmbătă, 16 mai 2015, orele 20:00-01:00. Ultima intrare în sălile expoziţionale ale muzeului: ora 00:15
Pentru ediţia din 2015 a evenimentului din ziua de sâmbătă, 16 mai, Muzeul de Artă Ciuj-Napoca pregăteşte un program special, intitulat „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”. Programul serii, conceput şi coordonat de Dr. Dan Breaz, muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, îşi propune să prezinte între orele 20:00 -01:00 o suită de activităţi culturale şi de divertisment, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bânffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc ai oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.
Ediţia din acest an a Festivalului European Noaptea Muzeelor se desfăşoară sub semnul protestului împotriva ritmului accelerat cu care dispar numeroase muzee şi colecţii muzeale, m urma retrocedărilor masive din ultimii zece ani, peste o sută două zeci de sedii şi zeci de mii de colecţii muzeale sunt retrocedate sau în curs de retrocedare. Starea patrimoniului muzeal naţional fiind grav afectată, Reţeaua Naţională a Muzeelor a conceput o serie de acţiuni strategice, dintre care acest protest este primul. Prin urmare, fiecare muzeu care doreşte să se alăture protestului îşi pune în scenă propria „revoltă a colecţiilor”: un obiect reprezentativ pentru colecţia deţinută este acoperit în seara evenimentului cu o pânză neagră. Muzeul de Artă Cluj-Napoca participă la acest protest cu lucrarea de pictură „Castelul de la Urcară” (1791), care este una dintre lucrările de referinţă în cadrul propriului patrimoniu. Autorul acestei lucrări, artistul Joseph Neuhauser face parte dintr-o reputată familie de pictori de origine vieneză, a cărei contribuţie majoră este introducerea peisajului printre genurile picturii laice de şevalet din Transilvania.
Portretul bust al contelui Bânffy Gyorgy, lucrare realizată de pictorul austriac Johann Georg Weikert (1743-1799), va marca intrarea în balconul Palatului Bânffy, care va putea fi vizitat pe durata întregii seri dedicate Festivalului European Noaptea Muzeelor. Vizionate de la stânga la dreapta, reliefurile balconului, inspirate de semnele zodiacale sau de simbolurile celor patru elemente primordiale sunt unele dintre sculpturile cele mai spectaculoase aie renumitului edificiu baroc.
începând cu ora 20:00, publicul va putea să admire expoziţia „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu”, deschisă special cu ocazia Festivalului European Noaptea Muzeelor şi în directă legătură cu ideea de protest, care, prin această expoziţie, accentuează asupra valoi unul patrimoniu arhitectural şi fotografic de excepţie. „Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu” include câţiva dintre fotografii reprezentativi pentru valorificarea patrimoniului clujean. Szabo Tamâs, personalitate de referinţă pentru şcoala artistică de ia Cluj-Napoca ?’-a publicat fotografiile în peste 170 de albume şi publicaţii. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din 1965, iar în 1978 a fost primit în Federaţia Internaţională a Fotografilor (FIAP), din cadrul UNESCO. Szab6 Tamâs a realizat mii de fotografii Inedite cu un patrimoniu arhitectural în continuă evoluţie, începând cu mai bine de o jumătate de
secol în urmă. Feleki Istvân este cadru didactic al Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeş-Bolyai, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Şi-a dezvoltat specializarea postuniversitară la Ecole Naţionale de la Photographie, Arles (1995-1996). A expus începând din anii 1970 până în prezent în numeroase galerii din Franţa, Germania, Ungaria, Canada, Maroc sau Japonia. Ştefan Socaciu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, s-a remarcat atât prin activitatea sa expoziţională, de fotoreporter, cât şi printr-o bogată activitate didactică în diferite centre de pregătire in domeniu] cultural. Ştefan Socaciu, membru fondator al Asociaţiei Culturale Ciorchin, va expune lucrări de o estetică vizuală inedită, care surprind evoluţia contemporană a arhitecturii clujene.
Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. Începând cu ora 20:30 va
concerta formaţia, „Jump”, care face parte din Ansamblul Studenţesc Jazz Napocensis, sub coordonarea domnului profesor Ştefan Vannay, organizatorul Festivalului Internaţional Studenţesc
Jazz Napocensis. Repertoriul „Jump” include stilurile swing, bebop şi jazz-rock. Formată în 1998, formaţia a participat la peste 120 de concerte, la numeroase festivaluri şi concursuri, câştigând de
două ori Concursul Debutanţilor în Jazz.
În continuare, publicul va putea urmări un spectacol inedit, oferit de chitaristul Cristian Ciceu. Concertele sale solo propun o interacţiune dintre chitara electrică şi o serie de obiecte banale din spaţiul cotidian (cleme de rufe, bucăţi de lemn, fâşii de hârtie), totul trecut prin filtrul efectelor electronice. Structurile sonore astfel rezultate sunt în mare parte improvizate, cu un accent pus pe texturi cinematice care propun o lectură minimalistă a jazz-ului contemporan. Cristian Ciceu este membru fondator „Junetrip”, cu care are la activ un CD (Aimna, 2013 Soft Records).
Seara va continua cu spectacolul saxofonistului Alex Munte. Experianţa sa muzicală la Bassblockflote de la începuturile carierei a contribuit decisiv la felul original în care percepe sunetul saxofonului tenor. în anul 2013 a participat la „Festivalul International de Jazz” de la Sibiu, unde i se decernează titlul de „Best Instrumentalist Award”. împreună cu Ana Munteanu – voce – şi Şerban Roman – text
-, formează un trio de jazz-poetry. Alex Munte îşi canalizează interesele mai cu seamă în jurul improvizaţiei şi free jazz-ului.
Vor putea fi vizitate gratuit „Galeria Naţională” şi expoziţiile Jn absenţia – Rama lucrării şi lucrarea din ramă” a artistei Blanca Alina Pop, „Motus” a artistului fotograf Jim Sumkay, expoziţia de sculptură a artistului Kolozsi Tibor şi expoziţiile de fotografie organizate de Photo România Festival.
Noaptea Muzeelor la Colecțiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei
Program de vizitare: 19.00 – 24.00
Acces: gratuit
Adresă: Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca
DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth
Expoziţia propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală.
SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică
În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei se află cea mai însemnată şi numeroasă colecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia de faţă îşi propune să aducă în atenţia publicului larg şi a specialiştilor categorii diverse de piese, precum ceramica pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc. Vizitatorul este invitat la o incursiune într-un lume de acum două mii de ani, cu preferinţele sale pentru anumite culori, imagini sau decoruri.
Colecția de Istorie a Farmaciei
Program de vizitare: 19.00 – 24.00
Acces: gratuit
Adresă: Piața Unirii nr. 28 (colț cu Regele Ferdinand), Cluj-Napoca, România
Colecţia de Istorie a Farmaciei conține un patrimoniu bogat de obiecte care refac atmosfera vechilor farmacii transilvănene şi o secțiune dedicată aparaturii medicale folosite în spitalele clujene până în anii 1970. În cadrul evenimentului Noaptea muzeelor se poate vizita şi mica expoziție temporară dedicată istoriei afrodiziacelor, care conține vase farmaceutice, ingrediente şi preparate considerate de-a lungul timpului a stârni pasiunea.
Muzeul Universității Babeș-Bolyai
Banatul la 2014
Program de vizitare: 19-24 (ultima intrare)
Acces: gratuit
Adresă: str. Kogălniceanu nr. 4, parter
Expoziţia temporară „Banatul la 2014” cuprinde imagini din Banatul istoric. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului Living Heritage, an Unlimited Resource for Tourism Development, IPA Cross-Borders, derulat de Universitatea de Vest Timişoara, în parteneriat cu Municipalitatea Kikinda (Serbia), Camera de Comerț și Industrie a județului Timiș și Institutul Intercultural din Timișoara. Expoziţia este deschisă în perioada 12-31 mai 2015.
Fotografiile etnografice au fost făcute de studenți ai secțiilor de Studii culturale și Geografie în șapte areale din Banatul istoric și anume: Herneacova – Recaș și Făget (jud. Timiș), Caransebeș, Herculane (jud. Caraș- Severin), Dubova (jud. Mehedinți), Kikinda (Serbia), respectiv Uzdin – Nicolinț (Serbia).
Expoziția este alcătuită în jurul a cinci teme: oameni, peisaje pitorești, tradiții de neuitat, case, hrană. Concept grafic și panotaj: Andrei Condoroș
Vizitarea expoziţiei permanente dedicate istoriei universităţii clujene.
Muzeul zoologic va găzdui şi o expoziţie de fotografie, iar la vivariu poate fi admirată o frumoasă colecţie de bonsai – arta sculpturilor vii.
Muzeul de mineralogie – expoziţie de rarităţi minerale precum cristalele, pentru copii va fi amenajat un atelier de joacă.
Muzeul de Paleontologie şi stratigrafie – film documentar – Big 5, extincţii pe Glob.
Centrul Cultural Petre Ţuţea, Bastionul Croitorilor, 16-17 mai 2015. La eveniment participă Ansamblul de reconstituire istorică Ordinul Basarabilor – Cluj. Centrului Cultural Petre Ţuţea i s-au alăturat în acest an Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică Octavian Stroia, Asociaţia Trompetiştilor din România, Centrul de Limbă Poloneză Cluj-Napoca, Red Goblin şi Revista Historia.
La Cluj-Napoca se va petrece în ambianța medievală a Bastionului Croitorilor când cornul străjerilor va suna de 9 ori. La intrarea primului cat străjerii cu făclii vor întâmpina nu doar breslele din Castrum Clus, ci și oaspeții sosiți în Orașul-Comoară spre a se bucura de la ceasurile 10 din noapte de priveliștea romantică a cavalerilor și domnițelor care profitând de tăcerea armelor în această noapte aparte vor oferi celor ce vor intra în bastion sonete, dans medieval, commedia dell’arte, fabule și surprize … pentru cei mici.
La ora 20.30 va porni parada de deschidere a ediţiei clujene a proiectului cultural european pe următorul traseu: Bastionul Croitorilor – Statuia lui Baba Novac – str. Posada – P-ţa Ştefan cel Mare – Teatrul Naţional Lucian Blaga – P-ţa Avram lancu – b-dul Eroilor (sectorul pietonal) – P-ţa Unirii – Primăria Veche – b-dul Eroilor – Centrul de Informare Turistică – Teatrul Naţional Lucian Blaga – P-ţa Ştefan cel Mare – Zidul Cetăţii.
ora 20.55: Ceremonie de deschidere a Nopţii Muzeelor la Bastionul Croitorilor / Uvertura Trompeţilor: Fanfare – Ouverture des Portes de David Greenberg
ora 21.00: Deschidera porţilor Bastionului Croitorilor; chemarea mulţimii în bastion
ora 21.15 – 3.30: Atelier de jocuri educaţionale interactive, expoziţie de costume săseşti de carnaval medieval şi expoziţie de steaguri de breaslă
ora 21.15 – 21.30: Teatru de păpuşi tradiţionale
ora 21.30 – 21.45: Şcoala de dans medieval
ora 21.45 – 22.00: Atelier de oralitură / poezie medievală poloneză
ora 22.00 – 22.30: Recital de sonete / William Shakespeare
ora 23.00 – 23.30: Spectacol / Nebunul care vinde-nţelepciune
ora 23.30 – 23.45: Şcoala de dans medieval
ora 24.OO – Zidul cetăţii # strigarea străjilor de noapte din Bastionul Croitorilor
ora 00.05 – 00.15: Atelier de Commedia deli’arte / monolog
ora 00.15 – 00.45: Conferinţele HISTORIA.RO pe teme de istorie medievală
ora 00.45 – 01.00: Recital de sonete / William Shakespeare
01.15 – 01.45: Şcoala de dans medieval
02.00 – 02.30: Spectacol / Vraciul care pică-n iaz – La Fontaine, 02.45 – 03.00: atelier de oralitură / poezie medievală – Francois Villo
03.15 – 03.30: Atelier de dans medieval
03.30 – 04.00: Periplu multimedia / Evolio / La pas prin burg-ul săsesc.
„NOAPTEA MUZEELOR” LA MUZEUL MEMORIAL „OCTAVIAN GOGA” DIN CIUCEA, ora 19.00
Consiliul Judeţean Cluj, Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj şi Muzeul Memorial „Octavian Goga” organizează sâmbătă 16 mai, 2015, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, cea de-a unsprezecea ediţie a evenimentului artistic intitulat „Noaptea Muzeelor”, sărbătoarea industriilor culturale şi creative din Europa. In această noapte muzeele din toată ţara îşi deschid porţile cu evenimente şi expoziţii speciale pentru a celebra, alături de mii de instituţii similare de pe continent „Noaptea Muzeelor”, un act cultural de anvergură, iniţiat în urmă cu unsprezece ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Programul, realizat de către Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, se va desfăşura începând cu ora 19.00 în două locaţii ale Muzeului Memorial „Octavian Goga”: Castelul „Octavian Goga” şi „Casa Albă”. Evenimentul va debuta în Sala de Muzică a Castelului, cu un program artistic de muzică clasică şi poezie, realizat de către experţii Şcolii de Arte şi susţinut de Orchestra „Camerata”, soliştii vocali Lacko Tunde, Alexandra Hordoan, Marina Simionescu, precum şi de actorul Petre Băcioiu. Acompaniază la pian Olga Bordas. In continuare, la „Casa Albă”, în incinta Expoziţiei de artă populară, va fi prezentat un spectacol de muzică populară susţinut de către cursanţii claselorde muzică populară, coordonate de experţii Ana Strâmturean şi Claudiu Ciotleuş. Vor lua cuvântul, pe teme de stringentă actualitate, Ioana Lidia Ilea, managerul Muzeului „Octavian Goga” Ciucea şi Vasile Corpodean, managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, iar spectacolul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu, de la Teatrul Naţional din Cluj.
Ediţia din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România 1-a propus tuturor muzeelor din ţară, protest acceptat imediat şi de conducerile şi personalul muzeelor clujene, care vor iniţia un gest similar. Nu este însă un protest obişnuit, ci unul subtil şi inedit, consecinţă a fenomenului dramatic de pe urma căruia, din anul 2005 încoace, peste 120 de sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluţii alternative de funcţionare, situaţie unică în Europa şi poate chiar în lume. Semn că muzeele înseamnă puţin, ele nefiind considerate cu adevărat importante, utile societăţii, vectori de dezvoltare comunitară şi o investiţie sigură. însă, printr-un efort general şi o mobilizare exemplară, ele pot deveni astfel – dacă sunt ajutate – fapt pe care încearcă să-1 transmită şi acţiunea de la Ciucea!
Concret, situaţia Complexului Muzeal „Octavian Goga” din Ciucea este dramatică: acesta va trece în proprietatea strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, soţia cunoscutului poet, conform hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, astfel, donaţia făcută de Veturia Goga către statul român fiind anulată. Ca urmare, un patrimoniu inestimabil este pe cale să iasă din circuitul muzeal, intrând în posesia unor persoane particulare. Sâmbătă seară, la „Noaptea Muzeelor” de la la Muzeul din Ciucea, o piesă de mare valoare din colecţie va fi acoperită, în semn de protest, cu o pânză neagră, pentru că „data viitoare s-ar putea să n-o mai găsiţi nici pe ea, nici muzeul.” Actualmente Complexul Muzeal „Octavian Goga” îşi desfăşoară activitatea în cinci din cele nouă clădiri pe care le are în administrare şi deţine un patrimoniu mobil alcătuit din 14.310 piese. Principala expoziţie permanentă este organizată Ia parterul şi etajul castelului, cu structura şi caracteristicile unui muzeu memorial, dedicat poetului Octavian Goga. Pe lângă valoarea istorică a clădirilor, Complexul Muzeal „Octavian Goga” deţine o bibliotecă vastă, cuprinzând 6.000 de volume, alături de o ladă maură din lemn de cedru, din secolul al XVI-lea, dar şi schiţe de Nicolae Grigorescu, candele brâncoveneşti din secolul XVII-XVIII, brâuri cu încrustaţii de pietre preţioase, provenite din India, Siria, Turcia, o măsuţă cu tăblierul din faianţă, originară din Persia (secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al Xl-lea dar şi alte preţioase obiecte de artă, precum: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady şi Nicolae Dărăscu sau un scrin care a aparţinut lui Avram Iancu. Alături de acestea, vizitatorii mai pot (încă) admira corespondenţe şi manuscrise aparţinând poetului, publicistului şi omului politic Octavian G Goga (1881 – 1938).
Muzeul Mitropoliei Clujului, Pţa Avram Iancu, orele 20-01,00
Potrivit părintelui Vasile Nemeş, muzeul Mitropoliei Clujului îşi aşteaptă vizitatorii cu artă religioasă, potire vechi, cruci, manuscrise vechi, cărţi de cult tipărite şi icoanele pictate pe lemn din sec. 16, icoane pe sticlă, dintre cele mai vechi de la şcoala de la Nicula, printre care se regăseşte şi
„sora mai mare” a icoanei de la Nicula.
La Poarta de su’ Feleac, str. Soporului, nr. 20, Gheorghe Căpuşan construieşte o biserică şi îşi aşteaptă oaspeţii cu braţele deschise.
La Muzeul de Istorie Turda va avea loc un târg de produse tradiţionale, workshop de teatru şi improvizaţie teatrală, precum şi un workshop de cultura şi civilizaţia dacilor, susţinut de Răzvan Mateescu, angajat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Muzeul Municipal Dej va găzdui e expoziţie de 200 de imagini vechi ale Dejului, precum şi un eveniment special dedicat rolului stareţului la nunţi.