– între 10.00 și 12.00 are loc o vizită de grup la Banca Națională Română, sucursala Cluj, pentru a vedea plafonul de sticlă și mozaicurile pictate de artistul Róth Miksa. Înscrierile pentru tur se fac la infostandurile ZCMC. Turul ghidat are prezentare în limba română.
– la ora 12.00 se deschide oficial Strada Vinului (strada Potaissa). Aici vizitatorii vor putea consuma vinurile speciale ale mai multor producători din Bazinul Carpatic, în afara celor prezentate la degustări. Menționăm că la târgul de vinuri este obligatorie folosirea paharelor oficiale ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Acestea se pot procura contra unei garanţii la standurile special amenajate. Restituirea se face în aceleași locuri.
– de la ora 13.00, la Muzeul de Artă, se va face un tur ghidat în limba română în Galeria Națională. Ghid va fi muzeograful Iakob Attila.
– între ora 16.00 și 17.00, pe traseul Strada Clinicilor – Piața Păcii – Strada Napoca – Piața Unirii se va desfășura Parada portului popular – A 19-a ediție a Festivalului de Folclor ”Sfântul Ștefan”. La eveniment vor participa 20 de ansambluri din 7 țări. Parada se va termina cu Gala de închidere a Festivalului de Folclor, care va avea loc de la ora 17.00, pe scena mare din Piața Unirii.
– de la ora 17.00, spațiul comunitar K+ (str. Memorandului nr. 3, la subsol) va găzdui Cafeneaua Clujul Creativ, o discuție pe tema start up-urilor. La eveniment vor participa Ionuț Țața, președintele Clusterului pentru Inovare și Tehnologie Brașov, Cristian Dascălu, co-fondator ClujHub, Florin Vilcea, directorul INCUBOXX Timișoara, Carmen Ciobanu, director Impact Hub Cluj și Farkas András, co-fondator Grupul PONT.
– cinefilii vor putea urmări de la ora 17.00, la Universitatea Sapientia (Aula Magna), filmul ”Till Atilla: Kills on Wheels” (2016), subtitrat în engleză.
– de la ora 18.00 se va face Turul monumentelor baroce clujene (prezentare în limba română). Turul va fi condus de Tóth Gödri Iringó, istoric de artă (masterandă, UBB), iar întâlnirea pentru plecarea în tur se va face la intrarea Bisericii Sfântul Mihail.
– iubitorii de muzică de cameră sunt invitați de la ora 19.00, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, pentru a lua parte la Concertul Ansamblului de muzică barocă Savaria (Ungaria).
– tot de la 19.00, dar de data asta în Parcul Central, va avea loc concertul trupei Anna and the Barbies. După 10 ani petrecuți pe scenele puburilor underground din Budapesta, trupa și-a asigurat un loc bine conturat în rock-ul maghiar de azi, prin versurile ei directe, care sărbătoresc viața și ritmurile optimiste.
– scena din Piața Unirii va fi locul în care, de la ora 21.00, va concerta trupa Ghymes. Apărută în Nitra (Slovacia) în 1983, trupa Ghymes se caracterizează printr-o muzică unică, de inspirație populară, compusă de Szarka Gyula, dar și prin versurile cu valoare literară ale lui Szarka Tamás.
Menționez că intrarea la evenimente este gratuită, cu excepția spectacolelor de teatru. De asemenea, expozițiile vernisate în aceste zile în cadrul Zilelor Culturale Maghiare rămân deschise pentru vizitatori pe toată durata festivalului.
Pentru a vedea ce alte manifestări au loc, vă atașez și programul integral al celor două zile. Aveți și câteva fotografii în attach. Programul complet al festivalului se poate accesa aici: http://bit.ly/2vO3yxN
Mai multe informații despre festival găsiți pe site-ul acestuia: www.zilelemaghiare.r
Leave a Reply