ClujAzi

Fii informat!

Proiect de 1,5 milioane de euro derulat de Protecția Mediului Cluj și UTCN pentru monitorizarea substanțelor periculoase din aer

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj în calitatea de Promotor al Proiectului şi în parteneriat cu Stieltefsen SINTEF- Norvegia, Universitatea Tehnică Cluj- Napoca şi SC Control Data Systems SRL Cluj- Napoca derulează, începând cu data de 19 mai 2015, proiectul finanţat prin Granturile SEE 2009-2014: „Realizarea unui sistem integrat de culegere şi transmitere a datelor provenite din monitorizarea substanţelor chimice periculoase în judeţul Cluj (SIM-SCP)”, în cadrul Programului de finanţare RO04 – Reducerea substanţelor periculoase. Proiectul are o valoare totală de 1.491.473,09 EUR şi o durată de implementare de 20 de luni.

În data de 14 iulie 2016 a avut loc Conferinţa privind progresul intermediar al proiectului, în cadrul căreia s-au prezentat rezultatele obţinute pe parcursul celor 14 luni de implementare a proiectului.

Lansarea proiectului a avut loc în data de 19.06.2015, la Cluj-Napoca, unde au participat reprezentaţi ai Promotorului de Proiect, partenerilor români – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi SC Contral Data Systems SRL Cluj-Napoca, partenerului norvegian SINTEF – Norvegia, mass media, instituţii şi autorităţi locale.

Proiectul vizează îmbunătăţirea monitorizării substanţelor chimice periculoase din aerul înconjurător, prin realizarea unor puncte noi de monitorizare în localităţile Cluj-Napoca, Turda, Dej, Gherla şi Huedin.
Promotorul de Proiect a realizat un studiu privind identificarea surselor de poluare si a zonelor posibil contaminate cu COV, As, Cd, Ni din judetul Cluj precum şi un studiu privind nivelul de contaminare cu COV, As, Cd, Ni a zonelor de interes și evaluarea calității mediului.

Partenerul Universitatea Tehnică Cluj-Napoca a achiziţionat două echipamente de măsură şi testare a sistemului radio specifice proiectului: un analizor de spectru RF şi un generator de semnal RF.

Partenerul SC Control Data Systems SRL Cluj – Napoca a achiziţionat o Licenţă ISA 100 Wireless software library şi a realizat două propceduri: o procedură de accesare și utilizare a bazei de date prin interfața XML şi o procedură de accesare și utilizare a bazei de date prin interfața web.

O delegaţie formată din reprezentanţii promotorului şi partenerilor români s-a deplasat în Norvegia, la Oslo unde au participat la un program de instruire privind echipamentele specifice care urmează să se achiziţioneze, în cadrul proiectului.

Promotorul de Proiect şi partenerul UTCN au realizat materiale tehnico-ştiinţifice privind datele achiziţionate şi know-how-ul proiectului: două articole ştiintifice prezentate la conferinţe şi 3 articole ştiintifice publicate în revista ACTA TECHNICA NAPOCENSIS – Electronics and Telecommunications.

S-au stabilit locaţiile punctelor de monitorizare din judeţul Cluj, prin Hotărâri de Consiliu Local: Cluj-Napoca – str. Dâmboviţei, fn , Dej – str. Vâlcele nr. 36, Gherla – str. Clujului, fn, Turda- comuna Mihai Viteazu, vis-à-vis de Unitatea Militară şi Huedin – centru, str. Republicii nr. 8.

Conferinţa organizată în data de 14 iulie 2016 a marcat analiza rezultatelor obţinute până în prezent în derularea proiectului, respectiv definirea şi obţinerea aparaturii necesare monitorizării substanţelor chimice periculoase, a colectării şi transmiterii rezultatelor acestora. De asemenea, a marcat analiza asupra amplasamentelor punctelor de monitorizare cât şi analiza activităţior care mai trebuie realizate până la finalizarea proiectului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *