ClujAzi

Fii informat!

Proiect european pentru ocuparea persoanelor dezavantajate din foste zone industriale pe piața muncii

Institutul Postliceal Phoenix în parteneriat cu Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Cluj (PJFAIMMC), Grupul pentru Inițiative, Studii și Analize Sociale Sebeș (GISAS) și Asociația „Novam Urbem” au desfășurat proiectul „Rețea multiregională de Centre Regionale de Ocupare pentru îmbunătățirea capacității de ocupare a grupurilor dezavantajate de pe piața muncii din regiunile Nord-Vest, Vest și Centru – ReCRO” în perioada februarie – decembrie 2015.

Proiectul și-a propus îmbunătățirea gradului de ocupare la nivelul zonelor foste industriale, din mediul urban și rural, din regiunile Nord-Vest, Vest și Centru, prin atragerea și menținerea pe piața muncii a grupurilor dezavantajate de pe piața muncii: șomeri (cu accent pe șomerii de lunga durată) persoane în căutarea unui loc de muncă și persoane inactive.

Obiectivul general acp_03 fost dezvoltarea unei rețele multiregionale de Centre Regionale de Ocupare la nivelul regiunilor Nord-Vest, Vest și Centru și asigurarea de intervenții integrate de ocupare pentru 300 de persoane dezavantajate de pe piața muncii: informare și consiliere profesională, asistență în planificarea carierei și căutarea unui loc de muncă, formare profesională, stimularea mobilității geografice și ocupaționale, mediere și angajare.

În cadrul proiectului, un număr de 466 de persoane din cele 3 regiuni au beneficiat de formare și orientare profesională. Dintre acestea, 445 au obținut Certificate de Calificare sau de Absolvire emise de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, vizate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, certificate care le facilitează accesul pe piaţa muncii din țările Uniunii Europene.

Au fost organizate 26 de serii de cursuri de formare profesională pentru următoarele meserii: Bucătar, Baby Sitter, Lucrător în comert, Designer pagini web, Operator introducere, validare, prelucrare date, Competențe informatice (Tester software), Grafician calculator, Competențe antreprenoriale.

Cele mai solicitate cursuri au fost cele de Operator introducere, validare, prelucrare date – 139 persoane, Designer pagini web – 110 persoane și Lucrător în comerț – 103 persoane.

Participanții care au promovat examenul beneficiază de subvenții.

Cursanții au fost de asemenea sprijiniți de către experții în medierea muncii să identifice locuri de muncă adecvate calificării obținute. S-a asigurat medierea în vederea obținerii unui loc de muncă, astfel un număr de 31 de persoane și-au găsit deja un job.

Bugetul total al proiectului a fost 3.275.320 lei, din care 3.209.813 lei reprezintă asistența financiar=ă nerambursabilă.

cp_02