ClujAzi

Fii informat!

Proiectele cu care UDMR dorește să cucerească Primăria Cluj-Napoca

Viceprimarul Horvath Anna și echipa de consilieri cu care lucrează la proiectul de candidatură pentru alegerile locale din iunie 2016 își propun să obțină minim cinci, dar nu sunt excluse nici șapte, posturi de consilier local în Consiliul Local Cluj-Napoca. După cum ne-a obișnuit, principala carte jucată de Horvath Anna este multiculturalismul autentic.

„La Cluj ai cea mai importantă resursă a orașului această diversitate culturală, etnică, religioasă, a venit vremea ca această minunată diversitate și prestigioasă resursă să nu se oprească la nivelul mult utilizatului concept de toleranță, ci să fie valorificat ca o resursă benefică pentru întreaga comunitate din punct de vedere economic, pentru atragere de investitori, turistic etc.”, a declarat Horvath Anna.

Liderul UDMR a mai precizat că un alt punct esențial al programului dedicat clujenilor este un oraș al administrației profesioniste, o prioritate pentru oricine câștigă alegerile în acest oraș: simplificarea procedurilor, lărgirea sferei serviciilor electronice. Acest punct merge mână în mână cu atragerea tinerilor în corpul funcționarilor publici, care va conduce la oameni dedicați, competenți, respectuoși, care într-adevăr ne ghidează și asistă în treburile administrative de zi cu zi.

Chiar dacă tinerii reprezintă o resursă umană deosebit de valoroasă, Horvath Anna este de părere că aceștia nu sunt stimulați suficient ca să rămână în Cluj, iar foarte mulți specialiști iau drumul altor țări europene după ce-și termină studiile. „Cred că nu este un lucru foarte complex și greu pentru administrație, care în ce privește sfera publică, unde salariile sunt cele mai mici și trebuie să ținem cont și de prețurile ridicate ale apartamentelor, poate să gândească o politică de locuințe de serviciu pentru acești oameni. Aici trebuie să ne gândim că Clujul dorește să devină centru regional de servicii medicale, trebuie să atragem tineri artiști dacă dorim să fim capitală culturală europeană. Pentru tineri la început de carieră trebuie gândite aceste locuințe de serviciu, alături de politica de locuințe sociale, o politică existentă, alături de locuințele ANL pentru tineri – care ar trebui să aibă sursă guvernamentală de finanțare, trebuie să completăm cu construire de locuințe de serviciu până cel puțin tinerele familii își clădesc o carieră și încep să se susțină”, a propus candidatul la funcția de primar al Clujului din partea UDMR.

La nivelul politicilor pentru crearea locurilor de muncă, UDMR susține învățământul profesional dual, care după Brașov, Timișoara și Sibiu raportează un succes și în Cluj sub egida Colegiului Reformat. Aici s-a pornit de la temelii învățământul profesional în limba maghiară, cu parteneri ca gigantul Bosch, cu strictețe și reguli privind participarea la ore și la practică. Bosch va aduce în curând o investiție de 7 milioane de euro direcționată către un proiect pentru atelier special dedicat elevilor din învățământul tehnic și profesional din Cluj. „Este nevoie de învățământ profesional de calitate, cererea este extrem de mare inclusiv pentru tâmplărie. Deja din Clasa a XI-a sunt luați elevi la toate fabricile de mobilă din Cluj, Jucu sau Apahida, un motiv fiind faptul că generația tânără se descurcă mult mai bine pe sisteme automatizate”, a susținut Horvath Anna.

Viceprimarul recomandă ca administrația locală să se îngrijească în același timp și de vârstnici. Astfel, Primăria trebuie să-și dezvolte propriul compartiment de asistență medicală și îngrijire la domiciliu, servicii păstrate acum doar prin finanțarea ONG-urilor care nu mai fac față. Un astfel de compartiment s-ar putea ocupa de la activități precum cumpărături zilnice la scoaterea medicamentelor de pe rețetă, de tot ce are nevoie un vârstnic care trăiește singur.

Administrația clujeană a reușit să deschisă anual câte o nouă locație de creșă sau școală, dar Horvath Anna este de părere că pot fi făcute mai multe pentru sprijinirea familiilor care au copii prin extinderea programului de școală după școală și la nivelul familiilor cu venituri medii, la care se pot adăuga programe pentru timpul vacanței, pentru că pentru multe familii tinere este o problemă deosebită în Cluj îngrijirea copiilor mai ales în vacanța de vară, acest proiect putând să fie realizat cu susținerea ONG-urilor care să primească finanțare și pe această componentă de la municipalitate, cu contribuție minimă și din partea părinților.

Pentru circulația viabilă sunt multe proiecte anunțate deja, UDMR consideră că Centrul este sufocat și sufocant, trebuie regândit sistemul de parcări. „În decembrie am făcut propunerea de eliminare a parcării cu abonament în centrul orașului, doar 3 voturi au lipsit pentru punerea în practică. Această propunere există printre primele măsuri cuprinse în programul de mobilitate urbană. Nu poate exista  în România un oraș unde poți pleca în vacanță și să lași mașina în Piața Unirii cu 50 de lei pe lună. La acest capitol mai propun extinderea zonelor pietonale Piața Unirii și str. Kogălniceanu, a pistelor de biciclete și a benzilor dedicate”, a afirmat Horvath Anna.

Din echipa actualului viceprimar face parte și consilierul local Csoma Botond, pentru care este o prioritate amenajarea Clădirii Filarmonicii, față de care administrația clujeană are o mare obligație. „În urmă cu 2 ședințe de Consiliu Local i-am propus primarului ca dacă nu găsim un investitor și nu se realizează parteneriatul public-privat, trebuie să luăm inițiativa. Nu cred că putem deveni capitală culturală europeană fără un asemenea stabiliment în Cluj. S-a simțit lumea bine sâmbătă în centrul orașului la seara dedicată Operei, la Zilele Clujului. A fost un pas mutarea de la CCS înapoi pe strada Kogălniceanu, unde a fost și pe vremuri Filarmonica, dar trebuie să finalizăm proiectul noului sediu. UDMR a foat dedicată comunității locale indiferent de etnicitate, UDMR n-a făcut vreodată diferență pe bază etnică. UDMR prin specialiștii și consilierii avuți și-a adus aportul în rezolvarea problemelor comunității atât pentru români, cât și pentru maghiari”, declară Csoma Botond.

În legătură cu alegerile din 5 iunie, UDMR speră la cel puțin 5 mandate în Consiliul Local, dar nu exclud nici cifra de șapte, lucru care este foarte dificil mai ales având în vedere noile restricții din campanie cuprinse în legea electorală. Kinizsi Zoltan, care conduce campania UDMR, a declarat că e greu să-ți prezenți concepția dacă nu ai voie să faci nimic și a fost nevoie de multă inventivitate, mulți voluntari care să meargă să viziteze cetățenii clujeni. UDMR și-a prezentat deja programul în 5.104 de apartamente și 19 întâlniri organizate, ținta fiind 8.500 de apartamente vizitate.

Horvath Anna poate fi găsită zilnic de către cetățeni la sediul de campanie de pe strada I. Maniu, iar programele dânsei sunt traduse și în limba română pe pagina personală de facebook.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *