ClujAzi

Fii informat!

Proiectul “De la marginalizare la integrare” s-a încheiat cu succes

Klever System SRL în parteneriat cu Fundația Creștină de Caritate “Sf. Nicolae” a implementat în perioada 05.01.2015 – 31.12.2015 proiectul cu titlul “De la marginalizare la integrare”, un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni!”, în cadrul cererii de propuneri de proiecte nr. 173 “Dezvoltarea economiei sociale”, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1. “Dezvoltarea economiei sociale”.photo 2

Proiectul POSDRU/173/6.1/S/147303, cu titlul “De la marginalizare la integrare” a avut ca și obiectiv general dezvoltarea economiei sociale, facilitând accesul pe piața muncii a 150 de persoane din grupurile vulnerabile din două regiuni ale țării, Nord Vest și Centru. Proiectul s-a implementat în județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Mureș, valoarea acestuia fiind de 5.734.884,39 lei si a avut o perioadă de implementare de 12 luni.

Iată-ne ajunși la final de drum și la finalul proiectului. Urmărind atingerea obiectivelor stabilite, prezentăm un scurt bilanț cu rezultatele atinse în această perioadă:

  • S-a dezvoltat o aplicație informatica inovatoare, BKlever, dedicată grupurilor vulnerabile și promovării economiei sociale, ca instrument pentru consiliere și orientare profesională/consiliere psihologică a persoanelor din grupul țintă. Platforma BKlever a reprezentat un punct de plecare în activitățile desfășurate cu persoanele vulnerabile, și data fiind utilitatea acestui instrument, acesta va continua să fie actualizat și după finalizarea proiectului. De altfel, aplicația informatica inovatoare BKlever va fi pusa la dispoziția celor 6 SES create in cadrul proiectului.

  • S-au înființat și operaționalizat 6 Structuri de Economie Sociala (cu personalitate juridica distinctă): KES Asist S.R.L. care activează pe piața serviciilor suport, externalizate; KES Design S.R.L. care are ca domeniu de activitate Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea; KES Invest S.R.L. care are ca domeniu de activitate Activități de consultanță pentru afaceri și management; KES Project S.R.L. care are ca domeniu de activitate Activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea; KES Suport S.R.L. care are ca domeniu de activitate Activități de consultanță pentru afaceri și management și KES Business S.R.L. care are ca domeniu de activitate Activități de consultanță pentru afaceri și management. Deși cele 6 SES nou înființate au intrat pe piața concurențială de puțin timp, acestea au deja in derulare contracte, ceea ce ne face să sperăm că eforturile noastre din cadrul proiectului, vor produce rezultate pe termen mediu și lung prin autodezvoltarea acestora, prin angajarea și a altor persoane vulnerabile (integrarea pe piața muncii) și continuarea activităților specifice.

  • S-a finalizat procesul de dezvoltare a abilităților de planificare a carierei, de căutare și menținere a unui loc de muncă, de dezvoltare personală a peste 150 de persoane din grupurile vulnerabile, prin consiliere și orientare profesională/consiliere psihologică. Una din barierele majore cu care se confruntă persoanele vulnerabile în viața de zi cu zi o reprezintă stima de sine scăzută, cu toate implicațiile pe care le incumbă. Consideram ca am reușit, în mare parte, să inlaturăm această barieră și să deschidem calea spre integrarea persoanelor vulnerabile în societate și orientarea lor spre piața muncii.

  • S-a finalizat procesul de dezvoltare a competențelor și abilităților TIC pentru persoanele din grupul țintă care aparțin grupurilor vulnerabile (femei, persoane de etnie roma, persoane cu dizabilități etc), prin derularea de programe de formare (de dezvoltare a competentelor cheie) și certificarea competentelor acestora. ”Alfabetizarea digitală” în special a persoanelor vulnerabile, este parte integrantă a strategiei naționale privind combaterea excluziunii sociale și reducerea sărăciei în perioada 2015-2020, strategie asumată de Guvernul României. Credem cu tărie că prin această activitate am deschis și mai mult calea spre integrare a persoanelor din grupul nostru țintă, dar nu numai.

  • S-au creat 31 de noi locuri de muncă, promovându-se astfel economia socială, ca un instrument flexibil în rândul angajatorilor/angajaților.

Grupul țintă al proiectului a fost constituit din 162 de persoane din care 150 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (femei, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, persoane cu dizabilități și persoane de etnie romă), 6 manageri și 6 specialiști. Pe parcursul proiectului, persoanele din grupul țintă au fost implicate în activități de consiliere și orientare profesională care au contribuit, alături de cursurile de instruire, la dobândirea noțiunilor de bază legate de promovarea si dezvoltarea personală, îmbunătățirea strategiilor de căutare a unui loc de muncă, identificarea surselor de satisfacție profesională, învățarea permanentă, creșterea stimei de sine, precum și dezvoltarea competențelor de bază TIC.