Propunerea legislativa a PNL privind alegerea primarilor în doua tururi de scrutin a primit, marți, un raport favorabil din partea senatorilor juriști.
Președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a susținut că în favoarea unui raport de admitere a inițiativei legislative s-au exprimat șase membri ai Comisiei, trei voturi fiind ‘împotrivă’.
Din Comisia Juridică a Senatului face parte și senatorul clujean Alin Tișe, vicepreședinte PNL.
‘Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscriptie. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin’, stipuleaza articolul 101 modificat (alin. 1-3).
Articolul 101 prevede, totodata, ca si în caz de balotaj între mai multi candidati la functia de primar se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Cel de-al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamâni de la primul tur.
‘La al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati în situatie de balotaj. (…) În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate’, se mai arata în propunerea de lege a PNL.
În expunerea de motive, initiatorii sustin faptul ca alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot, este ‘o solutie legislativa total gresita’.
‘În aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales în conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. (…)
Consideram ca este absolut necesara revenirea la sistemul alegerii primarului în doua tururi de scrutin, solutie legislativa si tehnica care asigura un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasa, dar si o corectitudine mai mare în desemnarea gospodarului comunitatii’, se arata în documentul citat.
Legea are caracter organic, iar Senatul o dezbate în calitate de prima camera sesizată .