În urmă cu 4 ani, cele 55 de familii de pe strada Ștefan Meteș au început să lupte pentru a primi acces auto pentru locuinţele achiziţionate. După 4 ani, ei străbat în continuare pe jos cei 150 de metri de la strada principală, Câmpului, cu cărucioare şi cumpărături, chiar dacă au cumpărat inclusiv garaje de la constructor.
În calea lor stau doi stâlpişori amplasaţi prin hotărârea definitivă a instanţei, la capătul unei străzi la care au acces 26 de case. La cele 55 de familii nu are acces nici măcar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, în caz de incendiu.
„Suntem în posesia unui drum pe care nu putem circula. Constructorul are un drum pentru care plătește impozit. Acolo sunt situate patru blocuri, cu aproximativ 55 de familii. Pe drumul respectiv au acces doar 26 de case care sunt situate de o parte și de alta a drumului respectiv. Locuitorii de la case au intentat un proces prin care au cerut să se respecte PUD-ul care prevedea doi stâlpișori, iar noi să avem doar acces auto pe drumul nostru propriu. Accesul nostru trebuia să se facă pe pârâul Popii, pe un drum lung de 2 km pe care Primăria nu l-a mai realizat. Drumul respectiv era în PUG din 2000 până în 2014 când s-a realizat noul PUG și s-a scos drumul respectiv”, afirmă Lucaci Vasile, unul dintre protestatari.
Locatarii afectaţi de lipsa accesului auto la blocurile în care trăiesc susţin că s-au săturat să-şi parcheze maşinile pe strada principală, Câmpului, unde primesc amenzi şi le sunt zgâriate vehiculele.
„Primăria ne-a propus tot felul de soluții. Prima a fost de modificare a domiciliului. Noi aveam domiciliul pe strada Câmpului și ne-a propus să le modificăm pe Ștefan Meteș ca să devenim riverani și să avem și noi acces la drum. Am schimbat actele, dar nu s-a rezolvat nimic. A doua propunere a Primăriei era să realizăm o modificare PUD în care să cerem acces auto la drumul respectiv. Am făcut PUD-ul, iar Primăria nu îl acceptă. Apoi am făcut plângere pentru introducerea drumului respectiv în PUG, iar arhitectul orașului a venit, în decembrie, cu propunerea că o să facă un PUZ, ca să se implenteze accesul auto pe strada respectivă. Am venit apoi la Primărie, dar ni s-a spus că nu se poate face PUZ pe un drum privat. Dânșii ne duc de nas cu tot felul de povești de patru ani de zile”, a adăugat Vasile Lucaci.Primarul Emil Boc a anunţat astăzi că municipalitatea a admis plângerea lor prealabilă astfel încât să le fie reintrodus drumul în noul PUG. Totuşi, edilul susţine că trebuie să aştepte documentele corespunzătoare de la arhitectul Adrian Borda, pe care nu poate să-l constrângă să facă acest lucru de pe o zi pe alta. Primarul a promis că în următoarea şedinţă a Consiliului Local, care va avea loc în această lunî sau la începutul lui februarie, problema celor de pe strada Meteş va fi introdusă pe ordinea de zi.