ClujAzi

Fii informat!

Protest al elevilor maghiari în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Cluj împotriva desființării unei clase

Mai mulți elevi ai Liceului Apáczai din Cluj-Napoca au protestat miercuri în fața sediului ISJ Cluj, alături de profesorul Székely Géza, împotriva desființării clasei a V-a B cu profil de artă și predare în limba maghiară.

Respectiva clasă s-ar fi înființat  în acest an din imposibilitatea constituirii unei clase cu predare în limba maghiară la Liceul Romul Ladea.

„Elevii nu sunt finanțați de stat, am făcut rost de unelte cu ajutorul părinților și avem o secție de artă care funcționează de 16 ani. Ea a luat ființă din cauză că nu era nicio secție în limba maghiară. Am căutat în anii 90, iar directorul liceului Romul Ladea nu era de acord cu înființarea respectivei secții. Avem întâlniri cu elevii conform unui orar, cu program integrat de artă, cu 6 ore. Sunt copii foarte talentați și nu vor să meargă într-un liceu cu predare în limba română. Sunt copii mici și credem că avem dreptul să beneficiem pentru ei de predare în limba maghiară. Așteptăm încă un răspuns pozitiv pentru că nu îi putem pedepsi pe copii. Am primit începând din februarie o promisiune: dacă se vor aduna 12 copii, atunci din toamnă avem acord de funcționare. S-au adunat mai mulți, 16, iar alți trei dintre ei sunt cazuri speciale. Părinții pe baza promisiunilor și-au trimis copiii aici, nu erau siliți de nimeni”, a declarat Székely Géza.

Elevii au afișat mesaje prin care au catalogat procesul desființării acelei clase drept „inuman” și „antipedagogic”.

„Cunosc foarte bine problema. În primă fază, Inspectoratul nu a aprobat această clasă de desen, de arte plastice în limba maghiară, spunând că sunt prea puțini copii. Noi, UDMR Cluj, împreună cu conducerea școlii, am făcut o contestație la Minister împotriva acestei decizii, unde verbal ni s-a comunicat că avem dreptate, însă în scris n-am primit niciun răspuns până astăzi. În 16 septembrie am transmis această contestație, după 3 săptămâni am transmis o altă adresă cerând domnului ministru să răspundă, nici până astăzi n-am primit răspuns. Considerăm că este discriminatoriu pentru că la Liceul Ladea s-au aprobat 2 clase de a V-a cu 17 și 18 elevi, în limba română, iar în limba maghiară la Liceul Apáczai, în condițiile în care nu există alternativă la altă școală pentru educație specializată de acest gen în limba maghiară n-au aprobat această clasă, deci copiii maghiari n-au avut posibilitatea să participe la procesul educațional în limba maghiară”, a precizat consilierul local Csoma Botond.

De cealaltă parte, inspectorul școlar general Valentin Cuibus arată că nu se poate discuta despre desființarea unei clase atâta timp cât ea nu a fost autorizată să funcționeze și nu este prezentă în planurile de școlarizare ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Clasa nu a primit aviz de funcționare pentru că nu avea suficienți elevi, iar decizia de întrerupere a activității a venit în urma unui control efectuat la liceu, care a descoperit că elevii figurau în evidențele altor instituții școlare și ar fi fost relocați pentru a spori numărul de membri ai respectivei clase.

Profesorul Székely Géza a intrat în grevă japoneză și este dispus să continue acțiunea de protest.

protest1

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *