PSD Cluj anunță ieftinirea energiei electrice cu 3%, de astăzi, ceea ce înseamnă un impact pe inflație de minus 0,15 puncte procentuale. Social-democrații clujeni consideră că noua acciză la carburanţi nu va avea impact major asupra românilor, în contextul în care guvernul dă înapoi transportatorilor 4 eurocenți din 7.
„Impactul va fi mai redus, deoarece aceștia nu vor mai ajunge în prețuri, iar lanțul de scumpiri va fi stopat. Impactul accizei ar fi astfel practic de doar 0,2 puncte procentuale. De asemenea, Ministerul Agriculturii va acorda subvenții pentru motorină, pentru a compensa introducerea accizei pentru autostrăzi de 7 eurocenți. BNR a calculat impactul creșterii accizei asupra inflației la 0,28 puncte procentuale. Restul până la 0,4-0,5 puncte procentuale este dat de influența indexării accizei la inflație care deja s-a manifestat de la 1 ianuarie anul acesta. Deci contează doar 0,28.
Cererea este scăzută, ceea ce înseamnă că magazinele și producătorii nu se vor avânta să crească prețurile pentru că s-ar cumpăra astfel și mai puțin, producția ar scădea ş.a.m.d.”, a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.
Președintele social-democraților clujeni anunță că fondurile rezultate din acciză vor completa necesarul pentru construcția de autostrăzi: „Banii din acciză pe carburanți vor merge către construcția de autostrăzi. Această acciză poate fi o resursă cu care să asigurăm fie proiecte strict pe buget sau proiecte PPP, fie cofinanțarea pentru proiectele de autostrăzi”.
Potrivit PSD Cluj, impactul asupra gospodăriilor va fi redus. Conform datelor statistice pe cheltuielile gospodăriilor pentru combustibili, impactul maximal al accizei va fi astfel: pentru trei sferturi din populație, impactul direct al accizei este cuprins între 60 de bani și 4 RON pe lună, iar pentru cei 25% cei mai bogați dintre români impactul mediu lunar va fi cuprins între 5 și 10 RON pe lună.
Pentru populația cu venituri reduse, impactul este acoperit prin măsurile sociale adoptate: creșterea cu 3.76% a pensiilor (beneficiari 5,2 milioane romani), cu 12,5% a salariului minim (beneficiari 800.000 români), creșterea cu 4,5% a venitului minim garantat (200.000 de români). De la 1 iulie va crește salariul minim de la 850 la 900 ron, va intra în vigoare schema de reducere a ratelor la jumătate (beneficiari 900.000 români).