PSD Cluj a acuzat liberalii care s-au aflat la conducerea Consiliului Județean Cluj că au adus dezastrul ecologic în județ prin modul în care a fost gestionată realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, dar și închiderea rampei de depozitare a deșeurilor de la Pata Rât.
Potrivit lui Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj, actuala configurație tehnologică a CMID este deja depășită și cu toate acestea înghite în continuare sume uriașe de bani din bugetul public. În fundalul acestui proiect este și rampa de la Pata Rât, pentru a cărei închidere s-a alocat inițial o sumă de bani, suplimentată ulterior.
„Foarte multe unități administrative din județul Cluj sunt nevoite să-și ducă deșeurile în alte județe. Se ajunge la situația în care se pune în pericol siguranța cetățeanului și a noastră a tuturor pentru că deșeurile se aruncă pe câmp sau în alte părți. Prin faptul că nu s-a închis rampa de gunoi de la Pata Rât se aduce atingere siguranței noastre, a copiilor noștri pentru că toate noxele care ies din rampă ajung în oraș, la aeroport – de multe ori avioanele nu pot decola din cauza fumului de acolo. Cred că această estimare a costurilor primăriilor despre care spuneam înainte este în jurul cifrei de 1 milion de lei. Primăriile cheltuie 20-30.000 lei lunar pentru ca deșeurile să fie transportate în alte județe. Dacă facem un calcul pe 3-4 ani de zile, când se estimează că se va finaliza rampa care acuma se licitează, e vorba de peste 10 milioane de euro care se duc în rezolvarea acestei probleme pe care PNL-ul a adus-o în județul Cluj”, a declarat Remus Lăpușan
Deputatul Cornel Itu a menționat că CJ Cluj are responsabilitatea și pentru colectarea selectivă, iar din păcate suntem pe ultimul loc în Transilvania la capitolul colectării selective. Candidatul PSD este de părere că la CMID trebuie să se genereze și energie verde prin organizarea unei licitații pentru achiziționarea de incineratoare.
PSD Cluj propune cu caracter temporar amenajarea unei rampe temporare pentru deșeuri care să fie administrată de Consiliul Județean până la realizarea unei soluții finale.
„Panoul de informare de la proiectul CMID este cel mai bun afiș electoral pentru PNL la nivel de județ. Dacă discutăm tehnic, personal am asistat la prezentarea unei expertize tehnice în ceea ce privește lucrările efectuate. Dacă profesorul universitar, expertul prezent în sala de ședințe a CJ, a avut dreptate, lucrările sunt neconforme. Societatea care avea obligația de a urmări conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate a renunțat la contract, a intrat în insolvență, nu și-a făcut datoria. Și beneficiarul are datoria de a urmări unde și cum se cheltuie banul public. Toate pierderile care se aduc din punct de vedere financiar acestui proiect le suportă contribuabilul, fiecare cetățean abonat la o societate de colectare a deșeurilor menajere suportă costurile suplimentare. Managerial proiectele de la Pata Rât au fost o catastrofă”, a precizat consilierul județean Vasile Sălătioan, reprezentant al Comisiei de Buget a CJ Cluj.
Alin Tișe: Mă bucur că PSD-ul prinde ideile mele pentru Consiliul Județean Cluj
„N-aș fi vrut să discut cu PSD proiectul CMID pentru că le-am lăsat la cheie proiectul cu un contract semnat și lucrările începute, după 3 ani de muncă am reușit să atragem acei bani europeni, să aducem 70 milioane de euro în județul Cluj, iar după 2012, cei care au condus politic județul au distrus totul. Lucrările la CMID au fost subcontractate de firma Napoca de care sunt convins că dânșii au auzit, iar personal n-am legătură cu acea firmă și cu faptul că lucrările au fost blocate, dar sunt convins că după 5 iunie împreună cu aparatul de specialitate al Consiliului Județean vom continua ce e bine făcut acolo și vom debloca ce e blocat”, a declarat senatorul Alin Tișe, candidatul principal al PNL pentru conducerea Consiliul Județean Cluj.
De altfel, printre prioritățile pe baza cărora Alin Tișe și-a realizat programul de campanie este vizată la punctul 5 soluția unui incinerator pentru deșeuri.
„Legat de soluția tehnologică de la CMID, trebuie să amintim că UE a finanțat în momentul respectiv tehnologia de depozitare actuală la acel moment, iar soluția actuală pentru deșeuri o reprezintă o altă tehnologie. E o prioritate a mea la acest punct și găsirea unei soluții temporare pentru depozitarea deșeurilor, care să ajute primăriile din zonă până la finalizarea proiectului CMID”, a adăugat Alin Tișe.
Leave a Reply