ClujAzi

Fii informat!

PSD: Lombul este groapa de proiecte mărețe ale primarului Emil Boc

PSD Cluj a efectuat astăzi încă o deplasare pe teren pentru a arăta la fața locului care este locația unde sunt îngropate proiectele „mărețe” ale primarului Emil Boc.

„Am vrut să vedeți care e starea adevărată la nivelul municipiului Cluj-Napoca în ceea ce privește fondurile europene. Este un capitol pe care s-a discutat foarte mult, dar s-au făcut foarte puține. Aici avem niște exemple de cum nu trebuie să atragi și să implementezi niște fonduri europene. La Cluj-Napoca, fiind pol de dezvoltare economică s-au alocat 80 milioane de euro, sume care erau destinate promovării proiectelor municipiului, nu erai în niciun fel de competiție cu nimeni pentru acele sume. S-a ajuns ca să se absoarbă aproximativ 50% din valoare, ceea ce este sub media ratei de absorbție la nivel național, care este în acest moment undeva la 70%. Aici lucrurile sunt simple: 20 milioane de euro s-au pierdut pentru proiecte aprobate care nu s-au pus în execuție și 70 milioane de lei se cheltuie pentru proiecte care nu s-au finalizat până la data de 31 decembrie 2015, pentru a nu pierde toți banii europeni, pentru că poți altfel să pierzi toată suma, aproximativ 40 milioane de euro, prefinanțarea. Domnul Emil Boc, așa de bun administrator și manager, a atras doar 50% bani europeni, este o catastrofă. Aici trebuie să fie un drum de 8 sau 12 benzi, trebuiau să fie făcute investiții, din păcate nu există aproape nimic. Îmi doresc să se finalizeze aceste lucrări pentru că dacă nu e așa, o să avem o mare presiune pe bugetul local. Aici trebuia să fie plin și de studenți, dl Boc să le aducă apă și să le explice câte lucruri frumoase a făcut pentru municipiu, din păcate pentru noi este doar un câmp gol pentru care nu s-a făcut nimic. Trebuia să fie un cartier cu 20.000 de locuitori, cum a promis Emil Boc în 2012, trebuia să fie făcute parcele pentru tineri căsătoriți, pentru refugiați, pentru veterani de război – săracii, dacă ar fi să aștepte pentru promisiunile neonorate marca Emil Boc…”, a declarat președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan.

„Ceea ce vedeți în spate trebuia să fie un parc fotovoltaic, acesta este adevărul gol-goluț. Parcul fotovoltaic funcționează, toate troleele din municipiu funcționează cu energie verde, gratuită. Ca orice proiect european, totul a început cu infrastructura pe care o vedeți foarte bine, utilitățile sunt trase apoi se încep lucrările, așa am învățat din manuale. Din păcate avem doar șantier, acolo ar trebui să fie Centrul de Industrii Creative, după cum vedeți se muncește efervescent. Acolo e plin de IT-iști, e un centru de business, de industrii, vă imaginați cum o să vină aici IT-iștii obișnuiți cu clădirile de birouri din oraș. În emisiuni electorale liderii PNL ne explicau cum va fi funcțional acest centru într-o lună de zile. Pentru că Primăria nu a fost în stare să se ocupe de groapa de deșeuri a municipiului Cluj-Napoca, bine ați venit în groapa de proiecte a municipiului Cluj-Napoca. Când veți mai auzi de proiecte mărețe ale primarului Emil Boc, cu siguranță își va găsi loc aici”, a adăugat consilierul local Gabriel Oniga.

Potrivit expertului în fonduri europene Gabriela Ciot, aflată pe poziție eligibilă pe lista de consilieri locali ai PSD, la Cluj-Napoca „Ne aflăm pe harta neagră a absorbției fondurilor europene, din cauza lipsei de viziune, a neputinței, a mediocrității, a intereselor personale și de grup ale celor care au administrat până acum orașul nostru, dar și județul Cluj. Când vorbim de fonduri europene, trebuie să știm că marea dificultate a proiectelor alocate pentru Cluj consta în implementarea lor pentru că noi n-am participat la competiție pentru atragerea acestor fonduri, care fac parte din polul de creștere desemnat prin HG 998 din 2008 alături de alte 6 municipii. În momentul în care am știut, vorbesc din perspectiva celor care ar fi implicați în implementarea acestor proiecte, aș fi căutat alte soluții. Noi nu trebuie să vedem doar bugetul local ca simplă soluție de suplimentare a fondurilor, ci găsirea unor modalități prin care să atragem investitori străini sau locali prin accesarea unor facilități. Programul Orizont 2020, programele noi care se prefigurează și pentru care s-au lansat deja apeluri, puteau fi deja unele soluții, cum ar fi Infrastructura Mare. Putem accesa deja fonduri în ceea ce privește transportul rutier, feroviar, pentru că sunt multe alte proiecte. A fost lansat chiar în noiembrie programul Competitivitate, posibilitatea de a atrage fonduri pentru cercetare, dezvoltare, inovare. Vedem că acest centru nu merge mai departe. Trebuie să avem în vedere ceea ce se prefigurează pentru Programul Operațional Capital Uman. Nu știu care sunt proiectele primăriei pe acest domeniu în strategia de dezvoltare pentru 2014-2020, dar mă doare când știu că Clujul este Capitală a Transilvaniei și văd că alte orașe cum este Oradea a reușit prin programul de cooperare transnațională să acceseze fonduri pentru restaurarea clădirilor în stil art-nouveau. Au câștigat 1,6 milioane de euro printr-un program în cooperare cu alte state. Cum am sprijinit IT-ul, cerând bani de la Guvern? Vin universitățile clujene, care să vadă care sunt acele produse care apoi să fie incluse în piață pentru a atrage resurse pentru proiecte competitive. Cum sprijinim antreprenoriatul dacă pe competitivitate nu au depus niciun proiect? așteptăm doar să primim fonduri prin metode mai mult sau mai puțin competitive”.

PSD 1 PSD 7 PSD 10 PSD 12 PSD 14 PSD 17 PSD 20

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *