ClujAzi

Fii informat!

RAADPP Cluj a deblocat proiectul drumului turistic Răchiţele – Prislop – Ic Ponor

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat Cluj a anunţat, marţi, alături de conducerea Consiliului Judeţean Cluj, deblocarea proiectului drumului turistic Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, realizat din fonduri europene, care a fost abandonat în ultimii doi ani.raadpp cluj clujazi

Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL a câştigat licitaţia pentru continuarea lucrărilor la drum, cu o propunere financiară de 13324.190,24 lei, fără TVA, sumă mai mică cu 5 milioane de lei faţă de estimările iniţiale. La această licitaţie au mai depus oferte SC Construct Perom SRL, Asocierea SC Magenta Construcţii & Infrastructură SRL – Societatea de Construcţii „Napoca” SA, SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj şi SC Viarom Construct SA.

„Este un proiect pe care iată vom reuşi împreună cu echipa RAADPP să-l terminăm anul acesta, după eforturi susţinute, cu voinţă de fier din partea acestei echipei conduse de directorul Mircea Avram, care a reuşit să parcurgă toţi paşii legali ai licitaţiei şi săptămâna viitoare avem un antreprenor care intră pe şantier. În şase luni dorim să fie finalizate lucrările, dar sper ca acest timp să se înjumătăţească, pentru că în iarnă nu se poate lucra, deci antreprenorul trebuie să se mobilizeze exemplar. Dorim ca această lucrare pe fonduri europene să nu fie doar o mişcare rapidă pentru cheltuirea de fonduri europene, dorim şi calitate”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

Finanţarea investiţiei este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu. Costurile neeligibile, estimate la 1,2 milioane de lei, vor fi acoperite de Consiliul Judeţean Cluj. Cheltuielile neeligibile au apărut din cauza abandonării drumului timp de doi ani şi a descoperirii pe un sector de 400 m a unor buşteni sub vechiul drum.

„S-a deblocat un proiect de infrastructură extrem de important pentru judeţul nostru, proiect care a stagnat o bună perioadă de timp. împreună cu domnul director Mircea Avram de la RAADPP Cluj am reuşit să punem la punct, în regim de maximă urgentat un proiect de executare a restului de lucrări la drumul turistic Răchitele – Prislop – Ic Ponor, astfel încât să reuşim finalizarea obiectivului în termen de maxim şase luni de la semnarea contractului, şi să nu existe riscul de a pierde finanţarea de la UE. Lucrările sunt structurate pe două etape. În prima dintre acestea vom aduce lucrările de infrastructură la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate în trimestrul IU al anului 2012, urmând ca în cea de a doua etapă să realizăm efectiv lucrările rămase de executat până la finalizarea integrală a obiectivului”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horaţiu Cătărig.

La preluarea mandatului de director al RAADPP Cluj, Mircea Avram a descoperit pe traseul drumului turistic Răchiţele-Prislop-Ic Ponor şi 9 poduri la care s-a lucrat, la care existau multe neconformităţi.

„Anul trecut RAADPP i-a revenit gestionarea întregii unităţi de implementare a proiectului drumului turistic Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, început în 2009. L-am găsit acest proiect cu multe probleme, cu investitorul care dăduse în judecată Consiliul Judeţean şi câştigase un proces, rezilierea contractului, erau cele 9 poduri cu neconformităţi, am reuşit împreună cu echipa Regiei să ne ocupăm cu mare seriozitate de aceste două mari probleme: groapa de gunoi şi Ic-Ponor. În 2 octombrie (2014 – n.red.) am reuşit deblocarea situaţiei pe cele nouă poduri. Toate neconformităţile au fost rezolvate atunci, după care a mai rămas partea de execuţie, adică ceea ce s-a deteriorat şi restul de asfalt în cei 20,5 kilometri de drum. Fiecare metru pătrat din acest drum au fost verificaţi de către oamenii noşri, diriginţii noştri, siguranţa circulaţiei, pentru a face un caiet de sarcini pentru restul de execuţie. După 2 luni jumătate de zile am reuşit să facem acest caiet de sarcini, l-am trims la ANRMAP, care l-a trimis înapoi pentru nişte neînţelegeri tehnico-juridice mai mult, după care în 30 martie s-a deschis licitaţia electronică”, a precizat Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj.

Acesta a mulţumit echipei de la Regie pentru că au avut curajul să-şi asume continuarea proiectului, în ciuda plângerilor existente la DNA cu privire la calitatea betoanelor folosite acolo în trecut.

Vicepreşedintele CJ, Mihai Seplecan a subliniat importanţa verificărilor care trebuie să fie făcute la faţa locului, pentru că în ultima vreme au apărut foarte multe plângeri de la primarii din teritoriu cu privire la calitatea lucrărilor executate de RADJ, Direcţia de Urbanism a Consiliului Judeţean fiind de asemenea încurajată să efectueze verificări.