Potrivit Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anul acesta, în premieră, Reuniunea Anuală a Diplomației Românești se bucură de participarea a patru omologi – miniştrii de externe din Polonia, Slovacia, Norvegia şi Iordania -, dar şi de prezenţa unor diplomaţi români care ocupă poziţii importante în cadrul structurilor internaţionale. Tema aleasă pentru RADR 2015 este „România şi provocările de securitate la limitele spaţiului european şi euro-atlantic. Riscuri, oportunităţi şi acţiune diplomatică”.
Cu acest prilej, ministrul a subliniat faptul că România a continuat efortul complex de sprijin al parcursului european al R. Moldova.
România a avut, de asemenea, o implicare activă în elaborarea conceptului Uniunii Energetice, urmărind, în special, promovarea acelor proiecte care reprezintă adecvat interesele României – fie că vorbim despre BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), Coridorul Vertical (România-Bulgaria-Grecia) sau AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania–Ungaria), despre interconectările energetice (menţionez în mod special interconectorul România-Republica Moldova) sau despre punerea în valoare a Mării Negre ca parte integrantă a abordării europene de valorificare a potenţialului european de producţie. Resursele energetice din platoul continental al Mării Negre aduc avantaje incontestabile cadrului energetic regional, în termeni de predictibilitate, siguranţă, costuri.
Ne-am consolidat şi formatele de consultare bilaterale şi trilaterale, propunând noi formule care, credem noi, eficientizează poziţionările României la nivel regional. Am demarat, în urma celor convenite cu omologii mei în decembrie 2014, mecanisme de dialog strategic cu Germania şi Franţa, am convenit ridicarea la nivel de ministru de externe şi al apărării mecanismul de dialog strategic dintre România şi Polonia şi, respectiv formatul de dialog strategic trilateral România-Turcia-Polonia. Un alt format de consultări la nivel de ministru de externe, a cărui operaţionalizare o vom urmări în perioada care urmează, este România-Polonia-Ucraina-R. Moldova.
Toate aceste iniţiative complementare au drept scop realizarea interesului naţional al României, din perspectiva politicii externe: ridicarea şi consolidarea profilului internaţional al ţării, concomitent cu asigurarea securităţii noastre în sensul cel mai larg – nu doar militar, dar şi economic, energetic, social, cultural. Aceste iniţiative nu puteau fi promovate fără o dinamică aparte a contactelor politico-diplomatice. Am avut o agendă intensă de consultări prin care am consolidat parteneriatele strategice sau relaţiile privilegiate pe care România le are cu Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Polonia, Turcia, Bulgaria; am continuat efortul complex de a aprofunda şi dezvolta Parteneriatul Strategic cu SUA, pilon esenţial al politicii externe a României şi am continuat efortul complex de sprijin al parcursului european al R. Moldova.