ClujAzi

Fii informat!

Salariul unic european: inițiativa cetățenească a ajuns în România

salariul unic european

Câți dintre români nu au lucrat măcar o dată în străinătate, un atuu important fiind faptul că sunt plătiți mai prost decât localnicii. Cu toate că prestează o muncă superioară calitativ. Milioane de români, cu studii superioare sau fără calificare, s-au stabilit peste hotare din dorința unui trai mai bun. Un grup de inițiativă cu reprezentanți din partea Bulgariei, Croației, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniie, României și Slovaciei, au început demersurile pentru constituirea proiectului salariul unic european.

Adică să nu mai existe discrepanțe atât de majore la plată între forța de muncă locală, și cea din țări care au aderat mai recent la Uniunea Europeană.

Inițiativa cetățenească a ajuns vineri și în România, unde își propune să realizeze cinci opriri pentru informarea publicului larg.

„De peste 10 ani, țările noastre au aderat la UE, de peste 10 ani așteptăm ca nivelul de trai, salariile, să ajungă la același nivel ca în celelalte țări europene. Guvernele din țările noastre, în ultimele decenii, au făcut foarte puțin pentru ca această convergență să aibă loc. Este nevoie de o nouă coeziune europeană și în țări să existe o nouă strategie economică, care să ajute convergenței salariilor și nivelului de trai. Vreau să clarific: noi nu ne așteptăm ca de la Bruxelles să se stabilească cuantumul salariilor, nu dorim să cedăm drepturi sau competențe suplimentare Bruxelles-ului. Nu spunem că convergența salariilor poate avea loc într-o zi-două, dar trebuie să spunem că este nevoie de salarii egale pentru muncă egală. Și la nivel european, și național, trebuie să solicităm acele instrumente care să ne ajute să ajungem la convergență.

Țările din Europa Centrală și de Est sunt mici și fără putere dacă sunt izolate. Însă formând o uniune avem șansa să stabilim, să identificăm nevoile noastre. De-a lungul istoriei, România și Ungaria au avut un trecut tumultos, au existat probleme, poate și astăzi sunt. Însă acest lucru nu ne paote opri să ne unim forțele și să luptăm pentru un obiectiv comun. Obiectivul comun e ca cetățenii să nu fie nevoiți să plece din țară pentru un trai și salariu decent. Iar inițiativa privind uniunea salarială e una istorică, prin aceasta îndemnăm țările noastre să facă posibil ca tinerii noștri să aibă un trai decent în regiunea lor natală. Începând cu vara acestui an am lansat campania de adunare a semnăturilor, de aceea îndemnăm pe toți, indiferent de țară, să se alăture campaniei și să ne susțină cu semnături”, a declarat Gyöngyösi Márton, deputat Jobbik și inițiator al acțiunii.

Dragoș Târnoveanu reprezintă comitetul de inițiativă din România. Acesta apreciază că inițiativa cetățenească utilizează un concept democratic și birocratic acceptat de UE, care a avut succes și în trecut.

„Este un cadru de discuție care m-a pus la masă cu colegi din Ungaria, Polonia, Bulgaria, ne-am dat seama că avem un destin comun. Din păcate, trecutul este unul tragic, comunist, pe care l-am experimentat cu toții, a cărui economie planificată a produs pagube de lungă durată, care vor fi resimțite de multe generații. Dar în același timp, discutând despre acest destin comun, ne-am dat seama că împreună putem schimba paradigma în care ne aflăm. De ce e importantă uniunea salarială sau wage union? Pentru că se adresează unei probleme atât economice, cât și sociale. Problema socială e migrația forțată în căutarea unui trai mai bun, care desparte familii, iar impactul e greu de cuantificat, cu siguranță e dezastruos pe termen lung.

Inițiativa promovează valori europene și bunăstarea tuturor. Cred că toată lumea știe că există o diasporă a României în UE, în căutarea unei vieți mai bune, lucru care a dus la sărăcirea fondului social al României și fenomene economice negative. Din studiile făcute se diferențiază  două segmente de migrație: cea a unor persoane înalt calificate, respectiv a celor fără calificare, ambele cu efecte negative specifice. Ne propunem să aruncăm mingea spre instituțiile europene, să fie conștiente de subiect și împreună să găsim soluții”.

Cu toate că vectorii de imagine sunt importanți pentru asemenea campanii de promovare, inițiatorii subliniază că frumusețea inițiativei cetățenești europene stă în faptul că semnătura unui cetățean oarecare e la fel de importantă ca cea a unei personalități. Mai mult, demersul pornește de jos în sus, de la identificarea problemei de către cetățeni, iar ulterior ajunge la decidenți.

Totodată, pentru ca toți europenii să beneficieze de salarii similare pe ramuri de lucru e nevoie de 1 milion de semnături, minim 24.000 de la nivelul României.

Salariul unic european, o necesitate și în Vest

Gyöngyösi Márton a explicat că și cetățenii țărilor precum Portugalia și Austria sunt interesați de inițiativa pentru salariul unic european întrucât ei consideră că lucrătorii din țările din Europa Centrală și de Est le trag nivelul salarial în jos.

„Emmanuel Macron a vorbit deja pe această problemă a forței de muncă ieftină din Europa de Est. Din ce în ce mai multe persoane își dau seama că existența unei diferențe mari din punctul de vedere al salariilor între Est-Vest și Sud-Nord, nu e bună. Noi am identificat o problemă care afectează întreg spațiul european și vom prezenta problema Bruxelles-ului”, a adăugat acesta.

Campania de promovare a inițiativei se derulează sub sloganul „Equal pay for equal work!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *