La data de 20 mai, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a primit pentru a doua oară titlul de „Şcoală Europeană”, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European.
La ceremonia găzduită de Guvernul României au participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, doamna Angela Filote, şefa Reprezentanţei Delegaţiei Comisiei Europene în România, elevi, profesori, directori şi coordonatori de proiecte din şcolile ce au primit distincţia.
În cadrul celei de-a XI-a ediţii a competiţiei pentru obţinerea certificatului Şcoală Europeană, care s-a desfăşurat, în acest an, sub înaltul patronaj al Parlamentului European, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca şi-a depus candidatura pentru reconfirmarea titlului obţinut în anul 2011.
Pe lângă certificarea calităţii educaţiei poliţieneşti, distincţia recunoaşte contribuţia şcolilor româneşti la dezvoltarea învăţământului în Uniunea Europeană, conferind totodată recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţii.
În cadrul competiţiei Şcoală Europeană 2014 au fost premiate 65 de unităţi de învăţământ cu o diplomă şi o plachetă, precum şi cu un premiu de 5.000 lei, sumă ce va fi utilizată pentru dotarea şcolilor cu materiale necesare bunei desfăşurări a activităţii.
Şcoala de Poliţie Cluj, 10 ani de activitate
Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a sărbătorit, în perioada 6-7 mai, 10 ani de la înfiinţare.
În acest interval, unitatea de învăţământ a pregătit 8 promoţii de poliţişti – 1.800 de absolvenţi, a iniţiat în carieră 300 de agenţi de poliţie, a organizat 3 serii de cursuri pentru poliţia de proximitate, 4 serii de cursuri pentru poliţia locală, precum şi mai multe cursuri de perfecţionare.
Competiţia Şcoală Europeană
Competiţia Şcoală Europeană se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.
Pentru stabilirea câştigătorilor sunt evaluate criterii precum calitatea şi coerenţa managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, dar şi impactul pe care activităţile derulate în proiectele europene le-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii.
Competiţia este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.
În anul şcolar 2013-2014, s-au înscris 117 unităţi de învăţământ din 35 de judeţe şi din municipiul Bucureşti.
La cele 11 ediţii anterioare (2004-2014) au participat 1.562 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării. Dintre acestea, 376 au primit certificatul şi trofeul „Şcoala Europeană”. Odată obţinut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a-şi reconfirma titlul.
În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din U.E., iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.