Alocările bugetare în cadrul programelor naţionale de sănătate nu sunt armonizate cu datele statistice care stabilesc faptul că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul populaţiei din România.
În anul 2013 Institutele româneşti de Boli Cardiovasculare au fost finanţate cu jumătate din sumele alocate pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii sute de pacienţi aflaţi pe liste de prioritate aşteaptă alocarea fondurilor pentru intervenţiile medicale din domeniul cardiovascular.
În această situaţie se află şi Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca care a primit ca alocare bugetară, în perioada ianuarie-februarie, o sumă reprezentând 70% din media alocării bugetare a anului 2012. În aceste condiţii activitatea medicală din institut s-a rezumat la asigurarea urgenţelor majore.
Prin adresa nr. 1070 din 14.02.2013 conducerea institutului a solicitat suplimentarea bugetului pentru luna februarie şi alocarea unui buget pentru luna martie, cel puţin la nivelul mediei lunare pe anul 2012.
Având în vedere faptul că Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” asigură servicii medicale în specialitatea cardiologie pentru toate județele din Transilvania, Cordoș cere elaborarea unor modalităţile bugetare pentru soluţionarea finanţării solicitate.