ClujAzi

Fii informat!

SMURD Cluj a sărbătorit 20 de ani de activitate

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Cluj aniversează anul acesta 20 de ani de la operaţionalizarea primului echipaj de intervenţie din judeţul Cluj. Cu acest prilej, astăzi a fost organizat un eveniment special în incinta Grand Hotel Italia, la care a luat parte şi secretarul de stat Raed Arafat, cel care a adus în România serviciul de intervenţie rapidă.

Reuniunea a fost o ocazie de evaluare a activităţii SMURD, dar şi o clipă dedicată recunoştinţei faţă de cei care zilnic salvează vieţi, numiţi „eroii de lângă noi”, „îngeri ai speranţei”.

În urmă cu 20 de ani, grupul de Pompieri „Avram Iancu” al judeţului Cluj de la acea vreme, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj şi cu sprijinul Brigăzii de Pompieri din Koln, prin organizaţia oraşelor înfrăţite Cluj-Napoca – Koln a reuşit să înfiinţeze în judeţul Cluj cel de-al patrulea serviciu de acest fel din ţară, după judeţele Mureş, Bihor şi Sibiu.

Încă din primele şase luni de funcţionare, serviciul a înregistrat 800 de intervenţii, dar după o perioadă de constantă dezvoltare în privinţa dotărilor şi a bazelor operaţionale, SMURD Cluj intervine anuaş în peste 10.000 de cazuri.
Astăzi, SMURD Cluj dispune de ambulanţe în nouă locaţii diferite, pregătite să intervină în orice moment.

De pe „banca de rezerve”, fostul conducător al SMURD-ului clujean, generalul Vasile Şomlea s-a declarat mândru că a făcut parte din acest fenomen şi a subliniat că „dacă un drum pe care îl urmezi nu este plin de obstacole, acela nu este un drum bun”.

SMURD Cluj a primit şi distincţia „Onoare pentru Cluj” din partea prefectului Clujului, Gheorghe Vuşcan, pentru salvatoarele victimelor accidentului aviatic din Apuseni.

Şi Consiliul Judeţean Cluj a oferit o plachetă omagială pentru ISU Cluj. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a mulţumit în mod special lui Raed Arafat pentru aducerea în ţară a acestui serviciu, dar şi personalului SMURD şi voluntarilor pentru că sunt unelte ale bunătăţii divine.

Primarul Emil Boc s-a angajat să susţină în continuare, prin intermediul Primăriei Cluj-Napoca, activitatea SMURD-ului, fie prin achiziţionarea de noi dotări, fie prin alocaţii de hrană pentru personal.

La manifestare au mai fost prezenţi, printre alţii, Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, gen. Aurel Litan, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj, Adela Golea, medic şef UPU-SMURD Cluj, Cristian Ursu, coordonator SMURD Cluj, Nicolae Moldovan, medic coordonator SMURD Cluj în perioada 2005-2011, Dr Gabriela Holanyi, medic coordonator SMURD între 2000-2003,

În municipiul Cluj-Napoca sunt permanent în intervenţie două ambulanţe de terapie intensivă mobilă, încadrate cu medic specialist în medicina de urgenţă dn cadrul UPU-SMURD Cluj, o ambulanţă modernă de transport nou-născuţi, încadrată cu personal medical din cadrul clinicii de specialitate.

În cazuri de catastrofă sunt disponibili 33 de medici specialişti în medicină de urgenţă, 15 asistenţi medicali, 60 de paramedici voluntari – studenţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, precum şi 295 de pompieri atestaţi pentru asistenţă medicală de urgenţă de bază, dotaţi şi cu ambulanţă pentru transportul victimelor multiple, autospeciaa pentru intervenţie la accidente colective şi calamităţi, puncte medicale avansate precum şi autospeciale de transport şi sprijin.

Raed Arafat a anunţat sâmbătă că judeţul Cluj va avea în coordonare începând din luna iulie 2014 un elicopter de intervenţie medicală, care va avea baza în Sălaj.

isu cluj 20 de ani10

isu cluj 20 de ani

isu cluj 20 de ani1

isu cluj 20 de ani2

isu cluj 20 de ani3

isu cluj 20 de ani5

isu cluj 20 de ani6

isu cluj 20 de ani7

isu cluj 20 de ani8

isu cluj 20 de ani9

DSCN3375

DSCN3377

DSCN3428

DSCN3363

DSCN3368