Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a găzduit, marți, încă o dezbatere pe tema viitorului cartier Sopor, care se va întinde pe o suprafață de 250 hectare, proiectat ”ca la carte” la inițiativa autorităților locale. Proiectul este unul dificil, mai ales având în vedere că afectează peste 800 de persoane, respectiv peste 700 de parcele care urmează să fie restructurate.
Terenul va fi străbătut și de viitoarea Centură Metropolitană, dar și de metrou, a cărui variantă finală de traseu a fost inclusă în lucrarea pentru PUZ la finalul anului 2022.
Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, încă nu se știe exact care parcele vor fi expropriate pentru realizarea rețelelor edilitare, acest lucru urmând să fie stabilit după aprobarea planurilor în Consiliul Local.
Cert este că va exista o taxă de urbanizare, în funcție de mp pe care îi poate construi, valoare stabilită în funcție de studiile de fezabilitate care vor fi realizate. Astăzi încă nu a putut să fie stabilită cu precizie, însă poate fi un mix în funcție de suprafața terenului, de CUT.
Infrastructura va fi realizată de către Primărie, iar o dată aprobate planurile, pe viitor va fi nevoie de cât mai puține studii la aprobarea unor construcții.
Arhitectul Octav Olănescu a prezentat, astăzi, o variantă finală a proiectului, rezultată în urma a 11 dezbateri și 2 consultări publice.
Astfel au fost stabilite 6 unități principale de vecinătate, în interiorul cărora trebuie să se regăsească dotările esentiale viitorilor rezidenți, astfel încât totul să fie accesibil la 5 minute de mers pe jos.
Clădirile vor avea un regim mic de înălțime, cel mult P plus 2 și P plus 3 etaje.
De asemenea, spațiile de circulație auto vor fi îmbinate cu spații verzi.
Leave a Reply