Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și-a completat lista dotărilor cu două aparate de radiografie fixă (RX) digitală de ultimă generație, instalate în Unitatea de Primire a Urgențelor și în Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul spitalului. Cele două echipamente medicale au costat aproximativ 2.200.000 lei (cu TVA). Prețul, obținut în urma unei licitații, a inclus amenajarea spațiului, furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a celor două instalații de radiologie.
Radiografia digitală rămâne una dintre cele mai solicitate investigații imagistice. Spre deosebire de cea tradițională, pe film, radiografia digitală are o calitate mai bună a imaginii. Noile instalații radiologice sunt eficiente, din punct de vedere al costurilor, iar pentru pacienți, poziționarea rapidă, înălțimea ajustabilă a mesei și timpul de expunere scăzut (între 1ms și 4s) sporesc gradul de confort în timpul examinării. În plus, brațele ajustabile permit investigarea pacienților cu traume și leziuni multiple, în cele mai sigure condiții. Echipamentele permit realizarea de radiografii toracice, abdominale sau osoase, atât prin proiecții verticale sau orizontale, cât și prin expunere liberă.
Pentru pacienții critici, care vin în urgență, investigațiile radiologice rapide și precise pot face diferența dintre viață și moarte, subliniează Dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: „Aparatul de radiologie convențională din UPU este performant, permițând evaluarea radiologică în orice poziție a pacientului. Sistemul dispune de posibilitate de comunicare wireless între caseta digitală și aparat, ceea ce înseamnă că pacientul critic se poate examina pe targă. În camera echipamentului există chiar și o consolă de gaze medicinale, astfel încât pacientului i se poate administra oxigen sau se poate efectua aspirație la vid, pentru a-i susține funcțiile vitale.
Rezoluția înaltă a aparatului permite diagnosticul patologiilor medicale și traumatice pentru un flux crescut de pacienți. Conexiunea prin PACS (sistemul de vizualizare și arhivare a imaginilor medicale) oferă posibilitatea ca imaginile radiografice să fie vizualizate, în timp real, de specialiștii radiologici și clincieni, ceea ce face posibilă optimizarea asistenței medicale de urgență, dar și scurtarea timpului până la o intervenție chirurgicală. Proximitatea cu sectorul critic/noncritic din UPU reduce foarte mult timpul până la stabilirea diagnosticului, crescând șansele de supraviețuire ale pacientului.”
„Avem mereu în atenție faptul că îndeplinim rolul de spital regional de urgență și deservim urgențele majore pentru întreaga regiune de nord-vest a țării. În acest context, pentru echipa de management a fost prioritară dotarea spitalului, astfel încât să putem asigura cele mai bune și sigure condiții de examinare și tratament pentru pacienții critici. Noile echipamente RX le oferă medicilor posibilitatea de a stabili rapid diagnosticul pacientului și de a acționa cu maximă celeritate, mai ales în cazurile grave, unde minutele pot face diferența dintre viață și moarte”, a declarat Ec. Dr. Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
În curând, la Spitalul Clinic Județean de Urgență va sosi și un aparat de anestezie, cu ventilator integrat, compatibil cu aparatul de rezonanță magnetică, care va permite examinarea în condiții sigure, în special a pacienților critici, internați pe secțiile de anestezie și terapie intensivă.
Leave a Reply